Névnap

Ma 2024. április 25., csütörtök, Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
Régebbi cikkeink PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. február 22. hétfő, 12:49

Itt találhatóak a már korábban közzétett cikkek, eredmények. Újra lehet olvasni őket.

 

Tanévnyitó ünnepség

 

2013. szeptember 2-án (hétfőn), reggel 8 órakor

a Faluházban

Tanévnyitó ünnepséget tartunk

az Általános Iskolával közösen!

 

 

 


Tanévnyitó ünnepség

 

2013. szeptember 2-án (hétfőn), reggel 8 órakor

a Faluházban

Tanévnyitó ünnepséget tartunk

az Általános Iskolával közösen!

 

 

 

Csongrádon táboroztunk

A fúvószenekar és a mazsorettcsoportok augusztus 15-én Csongrádra utaztak táborozni. A nyári pilenést, lazulást a kemény munka váltotta fel, hiszen 18-ra Szentesre kaptak meghívást egy fesztiválra. A délelőttöket a próbák töltötték ki, délutánonként pedig a Körös-Torok nyújtott lehetőséget a kikapcsolódásra. Az esték fagyizással, pizzázással teltek, hiszen a fábiánsebestyéni és kömpöci szerepléseken kapott pénzt erre fordítottuk. Jutott még idő focizásra, baráti beszélgetésekre is. Fontos volt, hogy a nagylányok mellett a következő korosztály is részt vett a felkészülésben, hiszen ők váltják az ifjúsági csoport búcsúzó tagjait. Ez a pár nap nagyon jót tett a zenekari hangzásnak és a mazsis megjelenésnek. Kijavításra kerültek a hibák, csiszolódott a stílus és a technika, amely a fesztiválon meg is hozta a kívánt hatást. Hatalmas sikert arattunk, nemcsak a közönség előtt, hanem a szakmai vezetők körében is. A jól sikerült estét egy nagy vacsora és fergeteges kareokee party zárta, a lelkes kis csapatunk éjfél körül érkezett vissza Csengelére. Fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva tértünk nyugovóra. Köszönet minden résztvevőnek!!

 

Nyári fellépések

- 2013. július 20-án Kömpöcön léptünk fel a Falunapokon. Már több éve hívnak minket a szomszédos településről, ahol mindig nagy-nagy szeretettel látnak minket vendégül.

- 2013. július 27-én Fábiánsebestyénen a Kinizsi-napok rendezvényeire kapott meghívást a fúvószenekar és a mazsorettcsoport. A nyári forróságban vezettük a több kilóméteren át vonuló lovaskocsis felvonulást, majd álló produkcióval szórakoztattuk a megjelenteket.

 

 

Művészeti Iskolák Fúvós Hangszeres Növendékeinek Versenye

Két év után újra megrendeztük, a hangszeres versenyt Csengelén, melyre kisteleki, kiskunmajsai, kiskunhalasi, makói, szentesi, mórahalmi és természetesen csengelei gyerekek neveztek. A hét településről összesen 59 versenyző, 4 korcsoportban mérettette meg magát. A versenyzőket egy három tagú zsűri értékelte, név szerint Albert József a kiskőrösi művészeti iskola klarinét tanára, Boldoczki Sándor a kiskőrösi művészeti iskola trombita tanára és Vörös József a Berlini Rádiózenekar harsonaművésze.

A maratonira sikerült napon a következő eredmények születtek:

I. korcsoport

II. helyezettek:

-          Sejben Maja trombitán Kistelekről

-          Zsigmond Botond vadászkürtön Kistelekről

-          Dobó János Máté tenorkürtön Kiskunmajsáról

III. helyezettek:

-          Szigeti Menyhért József trombitán Kiskunhalasról

-          Katona Johanna trombitán Csengeléről

-          Pigniczki Attila trombitán Csengeléről

II. korcsoport

I. helyezettek:

-          Szabó Hanna fuvolán Makóról

-          Széplaki Vivien vadászürtön Csengeléről

II. helyezett:

-          Soltész Péter kürtön Kiskunhalasról

III. helyezett:

-          Sutka Máté tubán Kistelekről

III. korcsoport

I. helyezettek:

-          Csonka Fanni fuvolán Makóról

-          Csapó Boglárka fuvolán Makóról

-          Lajos Judit Brigitta kürtön Kistelekről

-          Kovács Péter tubán Szentesről

II. helyezettek:

-          Váncsa Zsanna fuvolán Szentesről

-          Ábrahám Mátyás klarinéton Mórahalomról

-          Magyar Dániel trombitán Kistelekről

-          Magyar Arnold tenorkürtön Kistelekről

III. helyezettek:

-          Domján Blanka fuvolán Mórahalomról

-          Földi Ilona Katalin fagotton Szentesről

-          Dobó Csaba Márk tubán Kiskunmajsáról

IV. korcsoport

I. helyezettek

-          Szabó Sára fuvolán Szentesről

-          Pataki Petra klarinéton Szentesről

-          Lajos Ágnes Lilla kürtön Makóról

-          Masa Richárd Bence tubán Mórahalomról

II. helyezettek:

-          Farkas Ákos kürtön Csengeléről

-          Szabó Dániel tenorkürtön Mórahalomról

III. helyezettek:

-          Csikota Levente trombitán Makóról

-          Katona Bence tenorkürtön Szentesről

Szabó Krisztián tubán Kiskunamajsáról

Táncosok sikere

A XV. Deszki Maros Menti Fesztiválon a csengelei társastáncosok három csoporttal képviselték a művészeti iskolát. A Csillagvény csoportot a 4. osztályos tanulók alkotják, ők bécsi keringőt táncoltak nagy sikerrel. A Napfény csoport 5-6. osztályos növendékekből áll, cha-cha-chát táncoltak és ezzel a produkcióval a III. helyezést érték el! A Holdfény csoportban 7-8. osztályos tanulók táncolnak, ők angol keringőt mutattak be könnyeket csalva a nézők szemébe.

A fesztiválon 11 csoport nagyon színvonalas műsorszámát láthatta a közönség. A zsűri szerint szoros volt a végeredmény, nehéz volt a döntés, de szerencsére a mi Napfény csoportunknak sikerült a III. díjat elnyerni.

Mindenki jól teljesített, ezért a napot egy jól megérdemelt fagyizással zártuk!


"Játék" az életünk, csengelei kiválóságaink

Immáron XXII. alkalommal került megrendezésre a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Csongrád megyei fordulója, a mostani helyszínt a Szent-Györgyi Albert Agóra biztosította. A fellépő 16 csoport között a Csengelei Alapfokú Művészeti Iskola két korcsoportja a Napsugár csoport (4-5. osztály) és a Főnix csoport (6-7-8. osztály) is képviselte. A Napsugár csoport Lantosné Horváth Irén által átdolgozott és rendezett Brekekex című produkciót mutatta be, míg a Főnix csoport József Attila verseiből összeállított "Talpon legyen mindenki már..." című előadást szolgáltatta Lantos Viktória ének és gitárkíséretének közreműködésével. A szakavatott zsűri tagjai a versenyt követő szakmai értékelésen építő jellegű tanácsokkal látták el a felkészítő tanárokat. Büszkén mondhatjuk, hogy gyermekeink a 16 előadó csoport közül kimagasló eredményt értek el. A Napsugár csoport Ezüst minősítést, a Főnix csoport Arany minősítést szerzett. Így a Főnix csoport továbbjutott a regionális szintű megmérettetésre, melyre 2013. május 3-án került sor.

Ez a rendkívüli teljesítmény a gyerekek illetve felkészítő tanáruk Lantosné Horváth Irén kitartó munkája és töretlen bizalma nélkül nem valósulhatott volna meg.

 

Színjátszós növendékeink 2013. április 12-én részt vettek a Deszki Maros Menti Fesztiválon. A rendezvényen nyolc csoport vállalta a megmérettetést, közülük a művészeti iskola két színjátszó csoportja is. A Napsugár csoport III. helyezett, a Főnix csoport I. helyezett lett. Gratulálunk!


Szuper eredmények a művészeti iskolának

Március hónap igazán mozgalmas volt a művészeti iskola életében. Rangos versenyek sorát rendezték meg, melynek csengelei résztvevői is voltak.

A Szentesen megrendezett Csongrád megyei Kortárs Zenei Találkozó 2013. március 4-én volt, ahol a versenyzők modern műveket ( XX. századi zeneszerzőktől ) adtak elő. 100 induló zenész növendék közül Farkas Ákos vadászkürtön, kiemelt 1. díjat kapott.

Kisújszállás adott otthont a XI. Zeneiskolai Kürtversenynek 2013. március 8- 10 között. Az ország 34 művészeti iskolájából 67 növendék jutott a rangos versenyre, ahol négy korcsoportban mutathatták be a tudásukat. A kétfordulós versenyen Csengelét Farkas Ákos képviselte, aki a selejtezőn is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a dél-alföldi régióban. Az országos versenyre is jól sikerült a „formaidőzítés”, mert a kétnapos verseny végén saját korcsoportjában 2. helyezést ért el.

A deszki Maros Menti Fesztivál szólóhangszer kategóriában Farkas Ákos és Zsolnai Balázs képviselte a Csengelei Alapfokú Művészeti Iskolát. A sok remek produkció közül Ákos 1. helyezést ért el, Balázs pedig különdíjban részesült.

Felkészítő tanárok: Farkas Ákosé – Czirok Zoltán, Zsolnai Balázsé – Gömöri Balázs, zongorakísérő minden versenyen: Horváth Lívia.

A fent említett eredmények mutatják, hogy a rendszeres gyakorlás, az elkötelezettség, az alázat meghozza gyümölcsét. A szép eredmények nem jöhetnének, ha a növendékek, és szüleik nem hoznának áldozatokat a célok érdekében. A sok-sok siker mellett meg kell még említeni, hogy Farkas Ákos sikeres felvételi vizsgát tett a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola kürt tanszakára, így szeptembertől ott folytatja tanulmányait. Reméljük, hogy Ákos szívesen visszajár majd művészeti iskolai és fúvószenekari rendezvényeinkre, ahogy teszik ezt elődei is.


Üllésen szomszédoltunk

2013. március 23-án délután Üllésre utazott népes számú kis csapatunk, hogy kis ízelítőt adjunk falunk kulturális életéből. A helyiek nagyon kedvesen fogadtak minket, Nagy Attila Gyula polgármester úr nyitotta meg a rendezvényt, Sánta Ferenc polgármester úr pedig néhány szóban bemutatta Csengelét és ajándékkal köszönte meg a meghívást. Ezután művészeti csoportjaink szórakoztatták a helyi nézőket: a Fúvószenekar és Mazsorettcsoport, rézfúvós növendékeink, táncos csoportok a kicsiktől egészen a nagyokig, a kis színjátszók és a mazsorettcsoport két más stílusú tánccal.

Nagyon jól éreztük magunkat Üllésen, kedves fogadtatásban volt részünk és a helyieknek nagyon tetszett műsorunk. Mi is várjuk őket április 20-án Csengelére, melyre nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Félévi bemutató

2013. február 1-jén tartottuk iskolánk félévi bemutatóját. Ezen a rendezvényen a művészeti iskolában tanuló gyerekek bemutatják, hogy mit tanultak a félév folyamán.

A műsor alatt a zenész, táncos és színjátszós növendékek felváltva adták elő produkciójukat. Czirok Zoltán, Kalmár Gergely és Gömöri Balázs tanárurak zenész növendékei egyesével külön-külön zongorakíséret mellett fújták el darabjaikat.

Közben láthattunk a táncosoktól bécsi keringőt, disco táncot, népi gyermekjátékokat, cha-cha-cha-t és angol keringőt, melyeket Czirokné Krizsán Zsuzsanna tanított meg a gyerekeknek, valamint Lantosné Horváth Irén színjátszós növendékei három alkalommal mutatkoztak be az érdeklődő közönségnek. A legkisebbek Csiga-biga élet, a középső csoport Brekekex és a legnagyobbak Talpon legyen mindenki már címmel mutattak be szerkesztett verseket. Nagy öröm, hogy a művészeti iskola munkájában középiskolás tanulók, sőt már dolgozó felnőttek is részt vesznek még, a műsort az általuk előadott két darab is színesítette.

Nagy öröm, hogy sok szülő és hozzátartozó jött el megnézni a gyerekek produkcióit.

 

A Csengelei Ifjúsági és Művészeti Alapítvány köszöni a tavalyi évben 1%-ból befolyt támogatásokat,

kérjük továbbra is támogassa a művészetoktatás fejlesztését. Adószámunk: 18469109-1-06

 

A művészeti iskolában is véget ért a téli szünet, kipihentük magunkat és újult erővel fogunk hozzá a következő évnek. A Mikulás bál, az adventi koszorúnál zajló programok és a nagy sikerű Karácsonyi Koncert után, a január hónap sem lesz tétlen, hiszen február 1-jén lesz a tanulók félévi bemutatója, melyre tanárok és tanítványok egyaránt készülnek. Ez lesz a következő nagy esemény az iskola életében.

Mindenkinek sikeres, eseményekben gazdag boldog új évet kívánunk!

 

 

MEGHÍVÓ

A Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

szeretettel meghívja Önöket

2012. december 23-án 17 órakor

a Faluházban tartandó

KARÁCSONYI KONCERTRE.

Fellépnek: a művészeti iskola fúvószenekara és mazsorettjei.

Vendégünk: A Mórahalmi Művészeti Iskola Fúvószenekara.


 

Mikulás bál

2012. december 8-án került sor az általános iskolával közösen a jótékonysági Mikulás bálra. A tanárok már napokkal előtte elkezdték díszíteni a termet, mely teljesen „új ruhába öltözött” a bálra. A terem a rendezvény kezdetéig zsúfolásig megtelt, nagyon sokan voltak kíváncsiak a gyerekek produkcióira.

A fanfár hangjai után Longa Istvánné igazgatónő köszöntötte a megjelenteket és köszönte meg a sok-sok segítséget, mely hozzájárult a bál sikeres lebonyolításához.

Ezután elkezdődött a műsor elsőként a fúvószenekar hangjai csendültek fel, két darabot adtak elő Müller: Jászkun-indulóját és Michael Jackson: Heal the world című számát. Őket a nagycsoportos óvodások követték, akiktől téli dalokat és verseket hallhatott a közönség.


Ezután három furulyacsoport következett, gyermekdalokat, karácsonyi dalokat adtak elő. Az első osztályosoktól gyermektáncokat láthattunk. Az idei mesemondó verseny három kiemelkedő versenyzője Grezsa Anna, Samu Katalin és Széplaki Vivien újra elmondta meséjét. Ezek után hallhattunk még kürt és trombita muzsikát, a táncosoktól láthattunk foxtrottot, bajor polkát, quick stepet, rumbát és egy népszerű karácsonyi dalra készült koreográfiát. A mazsorettes lányok is készültek két produkcióval, egy paso doblet táncoltak és Burlesque címmel adtak elő egy koreográfiát.

A műsort az ütőegyüttes produkciója zárta.

A színes produkciók után kezdődött a báli forgatag, a nyitót táncot mint mindig, most is a 8. osztályos tanulók táncolták, gyönyörű ruhákban a lányok és csinosan a fiúk. Később megérkezett a Mikulás akinek segítségével sok értékes tombolaajándék került kisorsolásra majd a reggelig tartó mulatozás során mindenki nagyon jól érezte magát.

 

Adventi gyertyagyújtás

 

A tavalyihoz hasonlóan idén is elkészült a település nagy adventi koszorúja a József Attila téren, ahol minden advent vasárnapján kis műsorral kedveskedünk a kilátogatóknak.

December 2-án volt advent első vasárnapja, a gyertyagyújtásra nagyon sokan voltak kíváncsiak. A fanfár hangjai után, melyet a művészeti iskola fúvós növendékei játszottak, Sánta Ferenc polgármester úr mondott megemlékezést az ünnepről és meggyújtotta az első gyertyát. Ezután a fúvós növendékek műsorával folytatódott az ünnep, és befejezésül az általános iskolás gyerekekből álló kórus elénekelte a Republik együttes Szeretni valakit valamiért című számát.


Szeretettel várunk mindenkit december 16-án is, 9.30-kor amikor a színjátszó növendékek fognak műsort adni a gyertyagyújtás alkalmával.

 

 

KÉSZÜLŐDÉS AZ ÜNNEPEKRE

 

Az őszi szünet végeztével elérkezik minden évben az ünnepi készülődés. Az általános iskolával közösen rendezzük meg december 8-án a Mikulás bálat, melyen a táncos és zenész növendékeink adják a műsort. Minden óra most ennek a felkészülésnek a jegyében telik, mindenki tehetségéhez és szorgalmához mérten a legnagyobb lendülettel vesz részt a munkában, hiszen a településen ez az egyik legtöbb résztvevő, vendéget befogadó rendezvény.

Az elmúlt évben szervezte meg a település először a közös Adventi Gyertyagyújtást, mely kedves kis színfoltja lett a karácsonyvárás időszakának. A Műsor közös megtekintése, a gyertya lángja, a forralt bor és tea illata melegséggel töltötte el a megjelenteket. Idén is készülünk és mindenkit váruk vasárnap délelőttönként.

Advent I.     December 2.

Advent II.   December 9.

Advent III.  December 16.

Advent IV.    December 23.


ELKEZDŐDÖTT AZ ÚJ TANÉV


Szeptember 1-jén a Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a korábbi évekhez hasonlóan. Hétfőn, szerdán a színjátszó csoportok, hétfőn, kedden csütörtökön, pénteken a társastáncosok veszik birtokukba a faluházat. A zeneórákat a tanárokkal egyeztetett időpontokban látogatják a növendékek.

Tanszakok - tanárok:

- színjáték : Lantosné Horváth Irén: Hétfőn, szerdán

- társastánc: Czirokné Krizsán Zsuzsanna: Hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken

- szolfézs: Horváth Ágnes: Hétfőn szerdán

- zeneórák: Czirok Zoltán: Kedden, pénteken

-                Gömöri Balázs: Hétfőn, csütörtökön,pénteken

-                Kalmár Gergely: Hétfőn, szerdán, csütörtökön



 

 

BALATONFÖLDVÁRON JÁRTUNK

Balatonföldváron hetedik alkalommal rendezték meg a Térzene Fesztivált 2012. július 4-8 között. Két helyszínen ( Fesztivál tér és Jubileumi tér ) délután 4 órától mutatkoztak be az ország különböző pontjairól érkezett fúvószenekarok és mazsorett csoportok.

A Csengelei Fúvószenekar és az Ifjúsági Mazsorettcsoport először vett részt ezen a rendezvényen, és hatalmas élmény volt mindenki számára. Pénteken 11 óra után érkeztünk a Riviéra Hotelbe, ahol elfoglaltuk a szállásunkat, majd a nagy forróságban a strandra mentünk lehűteni magunkat. Kellemes volt a víz, igazán jól esett a délelőtti utazás után. Négy órától vacsoráztunk – ebédeltünk ( ki minek gondolta ), és indultunk volna a Balaton parton, a „halas” szobornál felállított színpadhoz, amikor leszakadt az ég. A negyedórás nagy eső sem tudta lehűteni a levegőt, a programok viszont csúsztak egy kicsit. Hat óra után kerültünk színpadra, ahol a háromnegyedórás műsorunkkal jó hangulatot teremtettünk. A szállásra visszatérve, megszabadultunk a szereplő ruháktól és a bulizós „cuccok” kerültek elő. A rövid pihenő után indultunk vissza a Jubileumi térre, ahol a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertjét hallgattuk meg, majd szabadtéri buli zárta az estét.


Szereplés közben

Szombaton a reggeli után izgatottan mentünk a Homokvárépítő verseny helyszínére. Három csoporttal neveztünk. A legkisebbek- Ászok, a 6-7 osztályosok – Tücskök, és a mazsis lányok – Huncutkák néven indultak. Másfél óra állt rendelkezésre, hogy egy – egy homokkupacot – természetes anyagok felhasználásával – várrá varázsolják a jelenlévők. Dolgoztunk, mindent beleadtunk, vizet hordtunk, levelet és ágakat gyűjtöttünk…míg elkészültek a remekművek. A huszonhárom induló csapat közül a csengelei mazsorettes lányok nyerték meg a versenyt és egy utánfutós műanyag traktort vehettek át fődíjként.

Az első helyezettek remekműve

Mivel ők már ilyen játékot nem használnak felajánlották a mellettük építő testvérpárnak, akik nagyon örültek neki. A nap további részében ismét a strandolásé és bulizásé volt a főszerep. Este még meghallgattuk a Vám és Pénzügyőrség Zenekarának koncertjét, mely nagyon tetszett mindenkinek.

Vasárnap a pakolás, csomagolás után egy búcsúfürdés következett, majd irány Csengele!!! A soltvadkerti fagyizás után fél hétkor érkeztünk vissza a mi kedves kis falunkba.

Kicsit fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagabban tértünk haza. Ha lesz még lehetőségünk ezen a rendezvényen részt venni, biztosan megyünk. Viszlát Balatonföldvár!!!

Czirokné Krizsán Zsuzsanna

 

Siker Dombóváron

2012. április 28-án szombaton rendezték meg első ízben Dombóváron a Zeneiskolai Tanárok Országos Versenyét, melyen iskolánkat Kalmár Gergely tanár úr képviselte.

Hangszerenként és korcsoportonként megrendezésre kerülő megmérettetésen, saját kategóriájában II. helyezést ért el. A tubaverseny amit előadott nem zongorakísérettel volt hallható, hanem a Kisteleki Rézfúvós Együttes kíséretében hangzott el. Nagy sikert aratott, mind a közönség, mind a szakmai zsűri előtt is, így ők különdíjban részesültek. A rézfúvós együttes tagjai: Magyar Norbert, Papp Orsolya, Farkas Tamás, Mihály Dávid, Nagy D. Bence, Papp Viktor, Gömöri Balázs, Dakó Lajos, Czirok Zoltán, Süli Tamás, Kucsora István és Takó Lajos, vezényelt Czirok Zoltán.

 

 

Művészeti Iskolák Fúvós Hangszeres Növendékeinek Versenye

Két év után újra megrendeztük, a hangszeres versenyt Csengelén, melyre kisteleki, kiskunmajsai, kiskunhalasi, makói, szentesi, mórahalmi és természetesen csengelei gyerekek neveztek. A hét településről összesen 59 versenyző, 4 korcsoportban mérettette meg magát. A versenyzőket egy három tagú zsűri értékelte, név szerint Albert József a kiskőrösi művészeti iskola klarinét tanára, Boldoczki Sándor a kiskőrösi művészeti iskola trombita tanára és Vörös József a Berlini Rádiózenekar harsonaművésze.

A maratonira sikerült napon a következő eredmények születtek:

I. korcsoport

II. helyezettek:

-          Sejben Maja trombitán Kistelekről

-          Zsigmond Botond vadászkürtön Kistelekről

-          Dobó János Máté tenorkürtön Kiskunmajsáról

III. helyezettek:

-          Szigeti Menyhért József trombitán Kiskunhalasról

-          Katona Johanna trombitán Csengeléről

-          Pigniczki Attila trombitán Csengeléről

II. korcsoport

I. helyezettek:

-          Szabó Hanna fuvolán Makóról

-          Széplaki Vivien vadászürtön Csengeléről

II. helyezett:

-          Soltész Péter kürtön Kiskunhalasról

III. helyezett:

-          Sutka Máté tubán Kistelekről

III. korcsoport

I. helyezettek:

-          Csonka Fanni fuvolán Makóról

-          Csapó Boglárka fuvolán Makóról

-          Lajos Judit Brigitta kürtön Kistelekről

-          Kovács Péter tubán Szentesről

II. helyezettek:

-          Váncsa Zsanna fuvolán Szentesről

-          Ábrahám Mátyás klarinéton Mórahalomról

-          Magyar Dániel trombitán Kistelekről

-          Magyar Arnold tenorkürtön Kistelekről

III. helyezettek:

-          Domján Blanka fuvolán Mórahalomról

-          Földi Ilona Katalin fagotton Szentesről

-          Dobó Csaba Márk tubán Kiskunmajsáról

IV. korcsoport

I. helyezettek

-          Szabó Sára fuvolán Szentesről

-          Pataki Petra klarinéton Szentesről

-          Lajos Ágnes Lilla kürtön Makóról

-          Masa Richárd Bence tubán Mórahalomról

II. helyezettek:

-          Farkas Ákos kürtön Csengeléről

-          Szabó Dániel tenorkürtön Mórahalomról

III. helyezettek:

-          Csikota Levente trombitán Makóról

-          Katona Bence tenorkürtön Szentesről

Szabó Krisztián tubán Kiskunamajsáról

Táncosok sikere

A XV. Deszki Maros Menti Fesztiválon a csengelei társastáncosok három csoporttal képviselték a művészeti iskolát. A Csillagvény csoportot a 4. osztályos tanulók alkotják, ők bécsi keringőt táncoltak nagy sikerrel. A Napfény csoport 5-6. osztályos növendékekből áll, cha-cha-chát táncoltak és ezzel a produkcióval a III. helyezést érték el! A Holdfény csoportban 7-8. osztályos tanulók táncolnak, ők angol keringőt mutattak be könnyeket csalva a nézők szemébe.

A fesztiválon 11 csoport nagyon színvonalas műsorszámát láthatta a közönség. A zsűri szerint szoros volt a végeredmény, nehéz volt a döntés, de szerencsére a mi Napfény csoportunknak sikerült a III. díjat elnyerni.

Mindenki jól teljesített, ezért a napot egy jól megérdemelt fagyizással zártuk!


"Játék" az életünk, csengelei kiválóságaink

Immáron XXII. alkalommal került megrendezésre a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Csongrád megyei fordulója, a mostani helyszínt a Szent-Györgyi Albert Agóra biztosította. A fellépő 16 csoport között a Csengelei Alapfokú Művészeti Iskola két korcsoportja a Napsugár csoport (4-5. osztály) és a Főnix csoport (6-7-8. osztály) is képviselte. A Napsugár csoport Lantosné Horváth Irén által átdolgozott és rendezett Brekekex című produkciót mutatta be, míg a Főnix csoport József Attila verseiből összeállított "Talpon legyen mindenki már..." című előadást szolgáltatta Lantos Viktória ének és gitárkíséretének közreműködésével. A szakavatott zsűri tagjai a versenyt követő szakmai értékelésen építő jellegű tanácsokkal látták el a felkészítő tanárokat. Büszkén mondhatjuk, hogy gyermekeink a 16 előadó csoport közül kimagasló eredményt értek el. A Napsugár csoport Ezüst minősítést, a Főnix csoport Arany minősítést szerzett. Így a Főnix csoport továbbjutott a regionális szintű megmérettetésre, melyre 2013. május 3-án került sor.

Ez a rendkívüli teljesítmény a gyerekek illetve felkészítő tanáruk Lantosné Horváth Irén kitartó munkája és töretlen bizalma nélkül nem valósulhatott volna meg.

 

Színjátszós növendékeink 2013. április 12-én részt vettek a Deszki Maros Menti Fesztiválon. A rendezvényen nyolc csoport vállalta a megmérettetést, közülük a művészeti iskola két színjátszó csoportja is. A Napsugár csoport III. helyezett, a Főnix csoport I. helyezett lett. Gratulálunk!


Szuper eredmények a művészeti iskolának

Március hónap igazán mozgalmas volt a művészeti iskola életében. Rangos versenyek sorát rendezték meg, melynek csengelei résztvevői is voltak.

A Szentesen megrendezett Csongrád megyei Kortárs Zenei Találkozó 2013. március 4-én volt, ahol a versenyzők modern műveket ( XX. századi zeneszerzőktől ) adtak elő. 100 induló zenész növendék közül Farkas Ákos vadászkürtön, kiemelt 1. díjat kapott.

Kisújszállás adott otthont a XI. Zeneiskolai Kürtversenynek 2013. március 8- 10 között. Az ország 34 művészeti iskolájából 67 növendék jutott a rangos versenyre, ahol négy korcsoportban mutathatták be a tudásukat. A kétfordulós versenyen Csengelét Farkas Ákos képviselte, aki a selejtezőn is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a dél-alföldi régióban. Az országos versenyre is jól sikerült a „formaidőzítés”, mert a kétnapos verseny végén saját korcsoportjában 2. helyezést ért el.

A deszki Maros Menti Fesztivál szólóhangszer kategóriában Farkas Ákos és Zsolnai Balázs képviselte a Csengelei Alapfokú Művészeti Iskolát. A sok remek produkció közül Ákos 1. helyezést ért el, Balázs pedig különdíjban részesült.

Felkészítő tanárok: Farkas Ákosé – Czirok Zoltán, Zsolnai Balázsé – Gömöri Balázs, zongorakísérő minden versenyen: Horváth Lívia.

A fent említett eredmények mutatják, hogy a rendszeres gyakorlás, az elkötelezettség, az alázat meghozza gyümölcsét. A szép eredmények nem jöhetnének, ha a növendékek, és szüleik nem hoznának áldozatokat a célok érdekében. A sok-sok siker mellett meg kell még említeni, hogy Farkas Ákos sikeres felvételi vizsgát tett a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola kürt tanszakára, így szeptembertől ott folytatja tanulmányait. Reméljük, hogy Ákos szívesen visszajár majd művészeti iskolai és fúvószenekari rendezvényeinkre, ahogy teszik ezt elődei is.


Üllésen szomszédoltunk

2013. március 23-án délután Üllésre utazott népes számú kis csapatunk, hogy kis ízelítőt adjunk falunk kulturális életéből. A helyiek nagyon kedvesen fogadtak minket, Nagy Attila Gyula polgármester úr nyitotta meg a rendezvényt, Sánta Ferenc polgármester úr pedig néhány szóban bemutatta Csengelét és ajándékkal köszönte meg a meghívást. Ezután művészeti csoportjaink szórakoztatták a helyi nézőket: a Fúvószenekar és Mazsorettcsoport, rézfúvós növendékeink, táncos csoportok a kicsiktől egészen a nagyokig, a kis színjátszók és a mazsorettcsoport két más stílusú tánccal.

Nagyon jól éreztük magunkat Üllésen, kedves fogadtatásban volt részünk és a helyieknek nagyon tetszett műsorunk. Mi is várjuk őket április 20-án Csengelére, melyre nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Félévi bemutató

2013. február 1-jén tartottuk iskolánk félévi bemutatóját. Ezen a rendezvényen a művészeti iskolában tanuló gyerekek bemutatják, hogy mit tanultak a félév folyamán.

A műsor alatt a zenész, táncos és színjátszós növendékek felváltva adták elő produkciójukat. Czirok Zoltán, Kalmár Gergely és Gömöri Balázs tanárurak zenész növendékei egyesével külön-külön zongorakíséret mellett fújták el darabjaikat.

Közben láthattunk a táncosoktól bécsi keringőt, disco táncot, népi gyermekjátékokat, cha-cha-cha-t és angol keringőt, melyeket Czirokné Krizsán Zsuzsanna tanított meg a gyerekeknek, valamint Lantosné Horváth Irén színjátszós növendékei három alkalommal mutatkoztak be az érdeklődő közönségnek. A legkisebbek Csiga-biga élet, a középső csoport Brekekex és a legnagyobbak Talpon legyen mindenki már címmel mutattak be szerkesztett verseket. Nagy öröm, hogy a művészeti iskola munkájában középiskolás tanulók, sőt már dolgozó felnőttek is részt vesznek még, a műsort az általuk előadott két darab is színesítette.

Nagy öröm, hogy sok szülő és hozzátartozó jött el megnézni a gyerekek produkcióit.

 

A Csengelei Ifjúsági és Művészeti Alapítvány köszöni a tavalyi évben 1%-ból befolyt támogatásokat,

kérjük továbbra is támogassa a művészetoktatás fejlesztését. Adószámunk: 18469109-1-06

 

A művészeti iskolában is véget ért a téli szünet, kipihentük magunkat és újult erővel fogunk hozzá a következő évnek. A Mikulás bál, az adventi koszorúnál zajló programok és a nagy sikerű Karácsonyi Koncert után, a január hónap sem lesz tétlen, hiszen február 1-jén lesz a tanulók félévi bemutatója, melyre tanárok és tanítványok egyaránt készülnek. Ez lesz a következő nagy esemény az iskola életében.

Mindenkinek sikeres, eseményekben gazdag boldog új évet kívánunk!

 

 

MEGHÍVÓ

A Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

szeretettel meghívja Önöket

2012. december 23-án 17 órakor

a Faluházban tartandó

KARÁCSONYI KONCERTRE.

Fellépnek: a művészeti iskola fúvószenekara és mazsorettjei.

Vendégünk: A Mórahalmi Művészeti Iskola Fúvószenekara.


 

Mikulás bál

2012. december 8-án került sor az általános iskolával közösen a jótékonysági Mikulás bálra. A tanárok már napokkal előtte elkezdték díszíteni a termet, mely teljesen „új ruhába öltözött” a bálra. A terem a rendezvény kezdetéig zsúfolásig megtelt, nagyon sokan voltak kíváncsiak a gyerekek produkcióira.

A fanfár hangjai után Longa Istvánné igazgatónő köszöntötte a megjelenteket és köszönte meg a sok-sok segítséget, mely hozzájárult a bál sikeres lebonyolításához.

Ezután elkezdődött a műsor elsőként a fúvószenekar hangjai csendültek fel, két darabot adtak elő Müller: Jászkun-indulóját és Michael Jackson: Heal the world című számát. Őket a nagycsoportos óvodások követték, akiktől téli dalokat és verseket hallhatott a közönség.


Ezután három furulyacsoport következett, gyermekdalokat, karácsonyi dalokat adtak elő. Az első osztályosoktól gyermektáncokat láthattunk. Az idei mesemondó verseny három kiemelkedő versenyzője Grezsa Anna, Samu Katalin és Széplaki Vivien újra elmondta meséjét. Ezek után hallhattunk még kürt és trombita muzsikát, a táncosoktól láthattunk foxtrottot, bajor polkát, quick stepet, rumbát és egy népszerű karácsonyi dalra készült koreográfiát. A mazsorettes lányok is készültek két produkcióval, egy paso doblet táncoltak és Burlesque címmel adtak elő egy koreográfiát.

A műsort az ütőegyüttes produkciója zárta.

A színes produkciók után kezdődött a báli forgatag, a nyitót táncot mint mindig, most is a 8. osztályos tanulók táncolták, gyönyörű ruhákban a lányok és csinosan a fiúk. Később megérkezett a Mikulás akinek segítségével sok értékes tombolaajándék került kisorsolásra majd a reggelig tartó mulatozás során mindenki nagyon jól érezte magát.

 

Adventi gyertyagyújtás

 

A tavalyihoz hasonlóan idén is elkészült a település nagy adventi koszorúja a József Attila téren, ahol minden advent vasárnapján kis műsorral kedveskedünk a kilátogatóknak.

December 2-án volt advent első vasárnapja, a gyertyagyújtásra nagyon sokan voltak kíváncsiak. A fanfár hangjai után, melyet a művészeti iskola fúvós növendékei játszottak, Sánta Ferenc polgármester úr mondott megemlékezést az ünnepről és meggyújtotta az első gyertyát. Ezután a fúvós növendékek műsorával folytatódott az ünnep, és befejezésül az általános iskolás gyerekekből álló kórus elénekelte a Republik együttes Szeretni valakit valamiért című számát.


Szeretettel várunk mindenkit december 16-án is, 9.30-kor amikor a színjátszó növendékek fognak műsort adni a gyertyagyújtás alkalmával.

 

 

KÉSZÜLŐDÉS AZ ÜNNEPEKRE

 

Az őszi szünet végeztével elérkezik minden évben az ünnepi készülődés. Az általános iskolával közösen rendezzük meg december 8-án a Mikulás bálat, melyen a táncos és zenész növendékeink adják a műsort. Minden óra most ennek a felkészülésnek a jegyében telik, mindenki tehetségéhez és szorgalmához mérten a legnagyobb lendülettel vesz részt a munkában, hiszen a településen ez az egyik legtöbb résztvevő, vendéget befogadó rendezvény.

Az elmúlt évben szervezte meg a település először a közös Adventi Gyertyagyújtást, mely kedves kis színfoltja lett a karácsonyvárás időszakának. A Műsor közös megtekintése, a gyertya lángja, a forralt bor és tea illata melegséggel töltötte el a megjelenteket. Idén is készülünk és mindenkit váruk vasárnap délelőttönként.

Advent I.     December 2.

Advent II.   December 9.

Advent III.  December 16.

Advent IV.    December 23.


ELKEZDŐDÖTT AZ ÚJ TANÉV


Szeptember 1-jén a Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a korábbi évekhez hasonlóan. Hétfőn, szerdán a színjátszó csoportok, hétfőn, kedden csütörtökön, pénteken a társastáncosok veszik birtokukba a faluházat. A zeneórákat a tanárokkal egyeztetett időpontokban látogatják a növendékek.

Tanszakok - tanárok:

- színjáték : Lantosné Horváth Irén: Hétfőn, szerdán

- társastánc: Czirokné Krizsán Zsuzsanna: Hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken

- szolfézs: Horváth Ágnes: Hétfőn szerdán

- zeneórák: Czirok Zoltán: Kedden, pénteken

-                Gömöri Balázs: Hétfőn, csütörtökön,pénteken

-                Kalmár Gergely: Hétfőn, szerdán, csütörtökön



 

 

BALATONFÖLDVÁRON JÁRTUNK

Balatonföldváron hetedik alkalommal rendezték meg a Térzene Fesztivált 2012. július 4-8 között. Két helyszínen ( Fesztivál tér és Jubileumi tér ) délután 4 órától mutatkoztak be az ország különböző pontjairól érkezett fúvószenekarok és mazsorett csoportok.

A Csengelei Fúvószenekar és az Ifjúsági Mazsorettcsoport először vett részt ezen a rendezvényen, és hatalmas élmény volt mindenki számára. Pénteken 11 óra után érkeztünk a Riviéra Hotelbe, ahol elfoglaltuk a szállásunkat, majd a nagy forróságban a strandra mentünk lehűteni magunkat. Kellemes volt a víz, igazán jól esett a délelőtti utazás után. Négy órától vacsoráztunk – ebédeltünk ( ki minek gondolta ), és indultunk volna a Balaton parton, a „halas” szobornál felállított színpadhoz, amikor leszakadt az ég. A negyedórás nagy eső sem tudta lehűteni a levegőt, a programok viszont csúsztak egy kicsit. Hat óra után kerültünk színpadra, ahol a háromnegyedórás műsorunkkal jó hangulatot teremtettünk. A szállásra visszatérve, megszabadultunk a szereplő ruháktól és a bulizós „cuccok” kerültek elő. A rövid pihenő után indultunk vissza a Jubileumi térre, ahol a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertjét hallgattuk meg, majd szabadtéri buli zárta az estét.


Szereplés közben

Szombaton a reggeli után izgatottan mentünk a Homokvárépítő verseny helyszínére. Három csoporttal neveztünk. A legkisebbek- Ászok, a 6-7 osztályosok – Tücskök, és a mazsis lányok – Huncutkák néven indultak. Másfél óra állt rendelkezésre, hogy egy – egy homokkupacot – természetes anyagok felhasználásával – várrá varázsolják a jelenlévők. Dolgoztunk, mindent beleadtunk, vizet hordtunk, levelet és ágakat gyűjtöttünk…míg elkészültek a remekművek. A huszonhárom induló csapat közül a csengelei mazsorettes lányok nyerték meg a versenyt és egy utánfutós műanyag traktort vehettek át fődíjként.

Az első helyezettek remekműve

Mivel ők már ilyen játékot nem használnak felajánlották a mellettük építő testvérpárnak, akik nagyon örültek neki. A nap további részében ismét a strandolásé és bulizásé volt a főszerep. Este még meghallgattuk a Vám és Pénzügyőrség Zenekarának koncertjét, mely nagyon tetszett mindenkinek.

Vasárnap a pakolás, csomagolás után egy búcsúfürdés következett, majd irány Csengele!!! A soltvadkerti fagyizás után fél hétkor érkeztünk vissza a mi kedves kis falunkba.

Kicsit fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagabban tértünk haza. Ha lesz még lehetőségünk ezen a rendezvényen részt venni, biztosan megyünk. Viszlát Balatonföldvár!!!

Czirokné Krizsán Zsuzsanna

 

Siker Dombóváron

2012. április 28-án szombaton rendezték meg első ízben Dombóváron a Zeneiskolai Tanárok Országos Versenyét, melyen iskolánkat Kalmár Gergely tanár úr képviselte.

Hangszerenként és korcsoportonként megrendezésre kerülő megmérettetésen, saját kategóriájában II. helyezést ért el. A tubaverseny amit előadott nem zongorakísérettel volt hallható, hanem a Kisteleki Rézfúvós Együttes kíséretében hangzott el. Nagy sikert aratott, mind a közönség, mind a szakmai zsűri előtt is, így ők különdíjban részesültek. A rézfúvós együttes tagjai: Magyar Norbert, Papp Orsolya, Farkas Tamás, Mihály Dávid, Nagy D. Bence, Papp Viktor, Gömöri Balázs, Dakó Lajos, Czirok Zoltán, Süli Tamás, Kucsora István és Takó Lajos, vezényelt Czirok Zoltán.

 

 

 

Művészeti Iskolák Fúvós Hangszeres Növendékeinek Versenye

Két év után újra megrendeztük, a hangszeres versenyt Csengelén, melyre kisteleki, kiskunmajsai, kiskunhalasi, makói, szentesi, mórahalmi és természetesen csengelei gyerekek neveztek. A hét településről összesen 59 versenyző, 4 korcsoportban mérettette meg magát. A versenyzőket egy három tagú zsűri értékelte, név szerint Albert József a kiskőrösi művészeti iskola klarinét tanára, Boldoczki Sándor a kiskőrösi művészeti iskola trombita tanára és Vörös József a Berlini Rádiózenekar harsonaművésze.

A maratonira sikerült napon a következő eredmények születtek:

I. korcsoport

II. helyezettek:

-          Sejben Maja trombitán Kistelekről

-          Zsigmond Botond vadászkürtön Kistelekről

-          Dobó János Máté tenorkürtön Kiskunmajsáról

III. helyezettek:

-          Szigeti Menyhért József trombitán Kiskunhalasról

-          Katona Johanna trombitán Csengeléről

-          Pigniczki Attila trombitán Csengeléről

II. korcsoport

I. helyezettek:

-          Szabó Hanna fuvolán Makóról

-          Széplaki Vivien vadászürtön Csengeléről

II. helyezett:

-          Soltész Péter kürtön Kiskunhalasról

III. helyezett:

-          Sutka Máté tubán Kistelekről

III. korcsoport

I. helyezettek:

-          Csonka Fanni fuvolán Makóról

-          Csapó Boglárka fuvolán Makóról

-          Lajos Judit Brigitta kürtön Kistelekről

-          Kovács Péter tubán Szentesről

II. helyezettek:

-          Váncsa Zsanna fuvolán Szentesről

-          Ábrahám Mátyás klarinéton Mórahalomról

-          Magyar Dániel trombitán Kistelekről

-          Magyar Arnold tenorkürtön Kistelekről

III. helyezettek:

-          Domján Blanka fuvolán Mórahalomról

-          Földi Ilona Katalin fagotton Szentesről

-          Dobó Csaba Márk tubán Kiskunmajsáról

IV. korcsoport

I. helyezettek

-          Szabó Sára fuvolán Szentesről

-          Pataki Petra klarinéton Szentesről

-          Lajos Ágnes Lilla kürtön Makóról

-          Masa Richárd Bence tubán Mórahalomról

II. helyezettek:

-          Farkas Ákos kürtön Csengeléről

-          Szabó Dániel tenorkürtön Mórahalomról

III. helyezettek:

-          Csikota Levente trombitán Makóról

-          Katona Bence tenorkürtön Szentesről

Szabó Krisztián tubán Kiskunamajsáról

Táncosok sikere

A XV. Deszki Maros Menti Fesztiválon a csengelei társastáncosok három csoporttal képviselték a művészeti iskolát. A Csillagvény csoportot a 4. osztályos tanulók alkotják, ők bécsi keringőt táncoltak nagy sikerrel. A Napfény csoport 5-6. osztályos növendékekből áll, cha-cha-chát táncoltak és ezzel a produkcióval a III. helyezést érték el! A Holdfény csoportban 7-8. osztályos tanulók táncolnak, ők angol keringőt mutattak be könnyeket csalva a nézők szemébe.

A fesztiválon 11 csoport nagyon színvonalas műsorszámát láthatta a közönség. A zsűri szerint szoros volt a végeredmény, nehéz volt a döntés, de szerencsére a mi Napfény csoportunknak sikerült a III. díjat elnyerni.

Mindenki jól teljesített, ezért a napot egy jól megérdemelt fagyizással zártuk!


"Játék" az életünk, csengelei kiválóságaink

Immáron XXII. alkalommal került megrendezésre a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Csongrád megyei fordulója, a mostani helyszínt a Szent-Györgyi Albert Agóra biztosította. A fellépő 16 csoport között a Csengelei Alapfokú Művészeti Iskola két korcsoportja a Napsugár csoport (4-5. osztály) és a Főnix csoport (6-7-8. osztály) is képviselte. A Napsugár csoport Lantosné Horváth Irén által átdolgozott és rendezett Brekekex című produkciót mutatta be, míg a Főnix csoport József Attila verseiből összeállított "Talpon legyen mindenki már..." című előadást szolgáltatta Lantos Viktória ének és gitárkíséretének közreműködésével. A szakavatott zsűri tagjai a versenyt követő szakmai értékelésen építő jellegű tanácsokkal látták el a felkészítő tanárokat. Büszkén mondhatjuk, hogy gyermekeink a 16 előadó csoport közül kimagasló eredményt értek el. A Napsugár csoport Ezüst minősítést, a Főnix csoport Arany minősítést szerzett. Így a Főnix csoport továbbjutott a regionális szintű megmérettetésre, melyre 2013. május 3-án került sor.

Ez a rendkívüli teljesítmény a gyerekek illetve felkészítő tanáruk Lantosné Horváth Irén kitartó munkája és töretlen bizalma nélkül nem valósulhatott volna meg.

 

Színjátszós növendékeink 2013. április 12-én részt vettek a Deszki Maros Menti Fesztiválon. A rendezvényen nyolc csoport vállalta a megmérettetést, közülük a művészeti iskola két színjátszó csoportja is. A Napsugár csoport III. helyezett, a Főnix csoport I. helyezett lett. Gratulálunk!


Szuper eredmények a művészeti iskolának

Március hónap igazán mozgalmas volt a művészeti iskola életében. Rangos versenyek sorát rendezték meg, melynek csengelei résztvevői is voltak.

A Szentesen megrendezett Csongrád megyei Kortárs Zenei Találkozó 2013. március 4-én volt, ahol a versenyzők modern műveket ( XX. századi zeneszerzőktől ) adtak elő. 100 induló zenész növendék közül Farkas Ákos vadászkürtön, kiemelt 1. díjat kapott.

Kisújszállás adott otthont a XI. Zeneiskolai Kürtversenynek 2013. március 8- 10 között. Az ország 34 művészeti iskolájából 67 növendék jutott a rangos versenyre, ahol négy korcsoportban mutathatták be a tudásukat. A kétfordulós versenyen Csengelét Farkas Ákos képviselte, aki a selejtezőn is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a dél-alföldi régióban. Az országos versenyre is jól sikerült a „formaidőzítés”, mert a kétnapos verseny végén saját korcsoportjában 2. helyezést ért el.

A deszki Maros Menti Fesztivál szólóhangszer kategóriában Farkas Ákos és Zsolnai Balázs képviselte a Csengelei Alapfokú Művészeti Iskolát. A sok remek produkció közül Ákos 1. helyezést ért el, Balázs pedig különdíjban részesült.

Felkészítő tanárok: Farkas Ákosé – Czirok Zoltán, Zsolnai Balázsé – Gömöri Balázs, zongorakísérő minden versenyen: Horváth Lívia.

A fent említett eredmények mutatják, hogy a rendszeres gyakorlás, az elkötelezettség, az alázat meghozza gyümölcsét. A szép eredmények nem jöhetnének, ha a növendékek, és szüleik nem hoznának áldozatokat a célok érdekében. A sok-sok siker mellett meg kell még említeni, hogy Farkas Ákos sikeres felvételi vizsgát tett a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola kürt tanszakára, így szeptembertől ott folytatja tanulmányait. Reméljük, hogy Ákos szívesen visszajár majd művészeti iskolai és fúvószenekari rendezvényeinkre, ahogy teszik ezt elődei is.


Üllésen szomszédoltunk

2013. március 23-án délután Üllésre utazott népes számú kis csapatunk, hogy kis ízelítőt adjunk falunk kulturális életéből. A helyiek nagyon kedvesen fogadtak minket, Nagy Attila Gyula polgármester úr nyitotta meg a rendezvényt, Sánta Ferenc polgármester úr pedig néhány szóban bemutatta Csengelét és ajándékkal köszönte meg a meghívást. Ezután művészeti csoportjaink szórakoztatták a helyi nézőket: a Fúvószenekar és Mazsorettcsoport, rézfúvós növendékeink, táncos csoportok a kicsiktől egészen a nagyokig, a kis színjátszók és a mazsorettcsoport két más stílusú tánccal.

Nagyon jól éreztük magunkat Üllésen, kedves fogadtatásban volt részünk és a helyieknek nagyon tetszett műsorunk. Mi is várjuk őket április 20-án Csengelére, melyre nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Félévi bemutató

2013. február 1-jén tartottuk iskolánk félévi bemutatóját. Ezen a rendezvényen a művészeti iskolában tanuló gyerekek bemutatják, hogy mit tanultak a félév folyamán.

A műsor alatt a zenész, táncos és színjátszós növendékek felváltva adták elő produkciójukat. Czirok Zoltán, Kalmár Gergely és Gömöri Balázs tanárurak zenész növendékei egyesével külön-külön zongorakíséret mellett fújták el darabjaikat.

Közben láthattunk a táncosoktól bécsi keringőt, disco táncot, népi gyermekjátékokat, cha-cha-cha-t és angol keringőt, melyeket Czirokné Krizsán Zsuzsanna tanított meg a gyerekeknek, valamint Lantosné Horváth Irén színjátszós növendékei három alkalommal mutatkoztak be az érdeklődő közönségnek. A legkisebbek Csiga-biga élet, a középső csoport Brekekex és a legnagyobbak Talpon legyen mindenki már címmel mutattak be szerkesztett verseket. Nagy öröm, hogy a művészeti iskola munkájában középiskolás tanulók, sőt már dolgozó felnőttek is részt vesznek még, a műsort az általuk előadott két darab is színesítette.

Nagy öröm, hogy sok szülő és hozzátartozó jött el megnézni a gyerekek produkcióit.

 

A Csengelei Ifjúsági és Művészeti Alapítvány köszöni a tavalyi évben 1%-ból befolyt támogatásokat,

kérjük továbbra is támogassa a művészetoktatás fejlesztését. Adószámunk: 18469109-1-06

 

A művészeti iskolában is véget ért a téli szünet, kipihentük magunkat és újult erővel fogunk hozzá a következő évnek. A Mikulás bál, az adventi koszorúnál zajló programok és a nagy sikerű Karácsonyi Koncert után, a január hónap sem lesz tétlen, hiszen február 1-jén lesz a tanulók félévi bemutatója, melyre tanárok és tanítványok egyaránt készülnek. Ez lesz a következő nagy esemény az iskola életében.

Mindenkinek sikeres, eseményekben gazdag boldog új évet kívánunk!

 

 

MEGHÍVÓ

A Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

szeretettel meghívja Önöket

2012. december 23-án 17 órakor

a Faluházban tartandó

KARÁCSONYI KONCERTRE.

Fellépnek: a művészeti iskola fúvószenekara és mazsorettjei.

Vendégünk: A Mórahalmi Művészeti Iskola Fúvószenekara.


 

Mikulás bál

2012. december 8-án került sor az általános iskolával közösen a jótékonysági Mikulás bálra. A tanárok már napokkal előtte elkezdték díszíteni a termet, mely teljesen „új ruhába öltözött” a bálra. A terem a rendezvény kezdetéig zsúfolásig megtelt, nagyon sokan voltak kíváncsiak a gyerekek produkcióira.

A fanfár hangjai után Longa Istvánné igazgatónő köszöntötte a megjelenteket és köszönte meg a sok-sok segítséget, mely hozzájárult a bál sikeres lebonyolításához.

Ezután elkezdődött a műsor elsőként a fúvószenekar hangjai csendültek fel, két darabot adtak elő Müller: Jászkun-indulóját és Michael Jackson: Heal the world című számát. Őket a nagycsoportos óvodások követték, akiktől téli dalokat és verseket hallhatott a közönség.


Ezután három furulyacsoport következett, gyermekdalokat, karácsonyi dalokat adtak elő. Az első osztályosoktól gyermektáncokat láthattunk. Az idei mesemondó verseny három kiemelkedő versenyzője Grezsa Anna, Samu Katalin és Széplaki Vivien újra elmondta meséjét. Ezek után hallhattunk még kürt és trombita muzsikát, a táncosoktól láthattunk foxtrottot, bajor polkát, quick stepet, rumbát és egy népszerű karácsonyi dalra készült koreográfiát. A mazsorettes lányok is készültek két produkcióval, egy paso doblet táncoltak és Burlesque címmel adtak elő egy koreográfiát.

A műsort az ütőegyüttes produkciója zárta.

A színes produkciók után kezdődött a báli forgatag, a nyitót táncot mint mindig, most is a 8. osztályos tanulók táncolták, gyönyörű ruhákban a lányok és csinosan a fiúk. Később megérkezett a Mikulás akinek segítségével sok értékes tombolaajándék került kisorsolásra majd a reggelig tartó mulatozás során mindenki nagyon jól érezte magát.

 

Adventi gyertyagyújtás

 

A tavalyihoz hasonlóan idén is elkészült a település nagy adventi koszorúja a József Attila téren, ahol minden advent vasárnapján kis műsorral kedveskedünk a kilátogatóknak.

December 2-án volt advent első vasárnapja, a gyertyagyújtásra nagyon sokan voltak kíváncsiak. A fanfár hangjai után, melyet a művészeti iskola fúvós növendékei játszottak, Sánta Ferenc polgármester úr mondott megemlékezést az ünnepről és meggyújtotta az első gyertyát. Ezután a fúvós növendékek műsorával folytatódott az ünnep, és befejezésül az általános iskolás gyerekekből álló kórus elénekelte a Republik együttes Szeretni valakit valamiért című számát.


Szeretettel várunk mindenkit december 16-án is, 9.30-kor amikor a színjátszó növendékek fognak műsort adni a gyertyagyújtás alkalmával.

 

 

KÉSZÜLŐDÉS AZ ÜNNEPEKRE

 

Az őszi szünet végeztével elérkezik minden évben az ünnepi készülődés. Az általános iskolával közösen rendezzük meg december 8-án a Mikulás bálat, melyen a táncos és zenész növendékeink adják a műsort. Minden óra most ennek a felkészülésnek a jegyében telik, mindenki tehetségéhez és szorgalmához mérten a legnagyobb lendülettel vesz részt a munkában, hiszen a településen ez az egyik legtöbb résztvevő, vendéget befogadó rendezvény.

Az elmúlt évben szervezte meg a település először a közös Adventi Gyertyagyújtást, mely kedves kis színfoltja lett a karácsonyvárás időszakának. A Műsor közös megtekintése, a gyertya lángja, a forralt bor és tea illata melegséggel töltötte el a megjelenteket. Idén is készülünk és mindenkit váruk vasárnap délelőttönként.

Advent I.     December 2.

Advent II.   December 9.

Advent III.  December 16.

Advent IV.    December 23.


ELKEZDŐDÖTT AZ ÚJ TANÉV


Szeptember 1-jén a Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a korábbi évekhez hasonlóan. Hétfőn, szerdán a színjátszó csoportok, hétfőn, kedden csütörtökön, pénteken a társastáncosok veszik birtokukba a faluházat. A zeneórákat a tanárokkal egyeztetett időpontokban látogatják a növendékek.

Tanszakok - tanárok:

- színjáték : Lantosné Horváth Irén: Hétfőn, szerdán

- társastánc: Czirokné Krizsán Zsuzsanna: Hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken

- szolfézs: Horváth Ágnes: Hétfőn szerdán

- zeneórák: Czirok Zoltán: Kedden, pénteken

-                Gömöri Balázs: Hétfőn, csütörtökön,pénteken

-                Kalmár Gergely: Hétfőn, szerdán, csütörtökön



 

 

BALATONFÖLDVÁRON JÁRTUNK

Balatonföldváron hetedik alkalommal rendezték meg a Térzene Fesztivált 2012. július 4-8 között. Két helyszínen ( Fesztivál tér és Jubileumi tér ) délután 4 órától mutatkoztak be az ország különböző pontjairól érkezett fúvószenekarok és mazsorett csoportok.

A Csengelei Fúvószenekar és az Ifjúsági Mazsorettcsoport először vett részt ezen a rendezvényen, és hatalmas élmény volt mindenki számára. Pénteken 11 óra után érkeztünk a Riviéra Hotelbe, ahol elfoglaltuk a szállásunkat, majd a nagy forróságban a strandra mentünk lehűteni magunkat. Kellemes volt a víz, igazán jól esett a délelőtti utazás után. Négy órától vacsoráztunk – ebédeltünk ( ki minek gondolta ), és indultunk volna a Balaton parton, a „halas” szobornál felállított színpadhoz, amikor leszakadt az ég. A negyedórás nagy eső sem tudta lehűteni a levegőt, a programok viszont csúsztak egy kicsit. Hat óra után kerültünk színpadra, ahol a háromnegyedórás műsorunkkal jó hangulatot teremtettünk. A szállásra visszatérve, megszabadultunk a szereplő ruháktól és a bulizós „cuccok” kerültek elő. A rövid pihenő után indultunk vissza a Jubileumi térre, ahol a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertjét hallgattuk meg, majd szabadtéri buli zárta az estét.


Szereplés közben

Szombaton a reggeli után izgatottan mentünk a Homokvárépítő verseny helyszínére. Három csoporttal neveztünk. A legkisebbek- Ászok, a 6-7 osztályosok – Tücskök, és a mazsis lányok – Huncutkák néven indultak. Másfél óra állt rendelkezésre, hogy egy – egy homokkupacot – természetes anyagok felhasználásával – várrá varázsolják a jelenlévők. Dolgoztunk, mindent beleadtunk, vizet hordtunk, levelet és ágakat gyűjtöttünk…míg elkészültek a remekművek. A huszonhárom induló csapat közül a csengelei mazsorettes lányok nyerték meg a versenyt és egy utánfutós műanyag traktort vehettek át fődíjként.

Az első helyezettek remekműve

Mivel ők már ilyen játékot nem használnak felajánlották a mellettük építő testvérpárnak, akik nagyon örültek neki. A nap további részében ismét a strandolásé és bulizásé volt a főszerep. Este még meghallgattuk a Vám és Pénzügyőrség Zenekarának koncertjét, mely nagyon tetszett mindenkinek.

Vasárnap a pakolás, csomagolás után egy búcsúfürdés következett, majd irány Csengele!!! A soltvadkerti fagyizás után fél hétkor érkeztünk vissza a mi kedves kis falunkba.

Kicsit fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagabban tértünk haza. Ha lesz még lehetőségünk ezen a rendezvényen részt venni, biztosan megyünk. Viszlát Balatonföldvár!!!

Czirokné Krizsán Zsuzsanna

 

Siker Dombóváron

2012. április 28-án szombaton rendezték meg első ízben Dombóváron a Zeneiskolai Tanárok Országos Versenyét, melyen iskolánkat Kalmár Gergely tanár úr képviselte.

Hangszerenként és korcsoportonként megrendezésre kerülő megmérettetésen, saját kategóriájában II. helyezést ért el. A tubaverseny amit előadott nem zongorakísérettel volt hallható, hanem a Kisteleki Rézfúvós Együttes kíséretében hangzott el. Nagy sikert aratott, mind a közönség, mind a szakmai zsűri előtt is, így ők különdíjban részesültek. A rézfúvós együttes tagjai: Magyar Norbert, Papp Orsolya, Farkas Tamás, Mihály Dávid, Nagy D. Bence, Papp Viktor, Gömöri Balázs, Dakó Lajos, Czirok Zoltán, Süli Tamás, Kucsora István és Takó Lajos, vezényelt Czirok Zoltán.

 

 

 

 

 

Szenzáció Brnoban

A Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény története fontos állomáshoz érkezett. A hazai versenyeken már megismerték a csengelei gyerekek tudását, tehetségét, és most először sikerült határainkon túl is bizonyítani a zenetanításunk hatékonyságát.

Farkas Ákos 13 évesen már számos megyei és területi verseny győztese. Legmagasabb eredményét a Kisújszállási Országos Kürtversenyen érte el. A zsűri különdíjban részesítette, korosztályában a legfiatalabb indulóként. Most egy még komolyabb megmérettetésre készült már hónapok óta. Rengeteg munka, gyakorlás jellemezte ezt az időszakot. Sokszor még a szabadidejét is feláldozta, de megérte, hiszen a legfényesebb eredmény lett a jutalom.

Csehországban, Brno-ban rendeztek nemzetközi rézfúvós versenyt 2011. április 29-én és 30-án kimondottan alapfokú művészeti iskolákban tanulók részére, életkor alapján A és B junior kategóriában. 8. alkalommal rendezték már meg Brno-ban ezt a versenyt, de ez az első alkalom, hogy a visegrádi négyek országainak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) tanulói is jelentkezhettek, eddig csak csehországi tanulók vehettek részt ezen az eseményen. Ákos az A kategóriában vadászkürtön méretette meg magát. Korosztályához képest kimagasló darabbal indult, Josef Dominik Skroup: B-dur Koncertjét játszotta el. Ezt a darabot 16-17 évesen szokták először előadni.

A négy országból 16 induló volt ebben a kategóriában, ahol Ákos a legnagyobb pontszámmal lett I. helyezett. Ákos felkészítő tanára Czirok Zoltán tanár úr, zongorakísérője Horváth Lívia tanárnő volt.

Versenyre várva

A szürke hétköznapok monoton gyakorlását, gyötrelmeit, kínlódását feledteti ez a siker, és megedzi a növendék lelkét, erőt adva a további munkához. Reméljük, hogy Ákos a zenei pályát választja és ott is ilyen sikereket fog elérni.

 

Weöres Sándor Színjátszó Fesztivál

2011. április 20-án színjátszó fesztiválon voltak a művészeti iskola színjátszó csoportjai. A versenyen 19 csoport küzdött a megfelelő minősítésekért. A csengelei csoportok igen jó eredményt értek el: a Napsugár csoport ezüst minősítést kapott. A Főnix csoport pedig arany minősítést érdemelt ki a zsűritől, így május 14-én részt vehetnek a gyulai regionális versenyen is.

 


 

A táncosok is helyezettek

A Deszki Maros Menti Fesztivál egy több kategóriában megrendezett esemény. Az egyéb tánc kategóriában a táncosok is neveztek. Habár ők már rutinos versenyzőknek mondhatók, hiszen több táncversenyen bemutatkoztak már, mégis nagy izgalommal készültek erre az eseményre, tanárukkal Czirokné Krizsán Zsuzsannával együtt.

Egy gyönyörű bécsi keringőt táncoltak, mellyel az előkelő II. helyezést érték el. Gratulálunk nekik is és reméljük még sokáig gyönyörködhetünk bennük!

Ezen az eseményen, a Kisteleki Művészeti Iskola mazsorett csoportja is részt vett, ők lettek a harmadikok. A képgalériában róluk is láthatnak képeket.

 

Hangszeres verseny

A Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Csongrád megyei kistelepülések részére hangszeres versenyt szervezett 2011. április 9-én.

A versenyre 13 település 11 iskolájából jelentkeztek tanulók. Több mint 80 főt hallgatott meg a háromtagú pártatlan zsűri. A gyerekek életkoruk szerint három korcsoportban mérettették meg magukat és természetesen a hangszereik alapján is kategorizálva voltak. A verseny maratonira sikerült, hiszen este 6 órakor került sor az eredményhirdetésre. Minden résztvevő tanuló kapott ajándékot, a helyezettek értékesebb csomagot vehettek át.

A csengelei tanulók eredményei:

I. korcsoportban Zsolnai Balázs trombitán III. helyezést ért el, felkészítő tanára Gömöri Balázs.

 

Zsolnai Balázs

II. korcsoportban Farkas Ákos vadászkürtön I. helyezést, Holo Patrik trombitán II. helyezést értek el, felkészítő tanáruk Czirok Zoltán.

Farkas Ákos                                                              Holo Patrik

Mustoha Regina trombitán III. helyezést ért el, felkészítő tanára Gömöri Balázs.

 

Bozóki János gratulál Reginának

Gratulálunk a szép eredményekhez!

 

Színjátszó csoportjaink sikerei

A csengelei művészeti iskolások élete nagyon mozgalmas az utóbbi hetekben. A zenészek után a művészeti iskola színjátszó csoportjai is részt vettek egy versenyen, a Deszki Maros Menti Fesztiválon, ahol megszerezték az első két helyezést, a 6 nevező színjátszó közül.

A kisebbek a Napsugár Színjátszó Csoport a Róka rege című művet adták elő, a nagyok a Főnix Színjátszó Csoport pedig Lázár Ervin: A hétfejű tündér meséjét játszották el.

Gratulálunk nekik és felkészítő tanáruknak Lantosné Horváth Irénnek, és további sok sikeres szereplést kívánunk a későbbiek során is.

 

 

Pusztaszeren szomszédoltunk

Csengelén már hagyomány, hogy minden évben vendégül látjuk valamelyik településsel egymást, fellépnek csoportjaink a másik településen, ismerkedünk, kapcsolatot építünk és egyszerűen csak jól érezzük magunkat.

Idén ez a település Pusztaszer lett. Április 3-án a mi csoportjaink léptek fel náluk. A rendezvénynek az általános iskola adott helyet, kint szabadtéren szervezték meg az eseményt. Nagy szeretettel várták csoportjainkat, és délután négy órakor a Csengelei Fúvószenekar egy kedvcsináló indulóval elkezdte a műsort. Természetesen nincs zenekar mazsorettcsoport nélkül, a három számból kettőben ők is táncoltak. Ezután következett a polgármester urak köszöntő beszéde, majd utánuk folytattuk műsorunkat a kis furulyásokkal, a bajor polkával őket három trombitás kislány követett. Ezután újabb két tánc volt, egy latin mix, és a kicsik countryja. A Csengelei Népdalkör és Citerazenekar is színesítette műsorunkat, majd bécsi keringő és a csengelei Ütőegyüttes zárta a produkciókat. Nagy öröm volt számunkra, hogy a helyiek közül sokan kíváncsiak voltak csoportjainkra.

 

Bécsi keringő

A műsor után vendéglátásban volt részünk, nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük szépen mindenkinek, felkészítő tanároknak, csoportvezetőknek, polgármesteri hivatalnak, hogy ezt a rendezvényt ilyen színvonalon meg tudjuk valósítani, április 17-én Pusztaszer lesz a vendégünk ahová minden érdeklődőt nagyon nagy szeretettel várunk!!

 

 

A zenei tanszak újabb sikerei

A kiskőrösi és a szentesi versenyekkel még nem volt vége a zenészek megmérettetésének. A csengelei művészeti iskola növendékei igyekeznek minél több helyen megmérettetni magukat, így idén is jelentkeztek a Deszki Maros Menti Fesztivál keretén belül a szólóhangszer, kamarazene kategóriában meghirdetett versenyre, melyre 2011. március 25-én került sor. Itt Pigniczki Dóra, Holo Patrik, Zsolnai Balázs, Mustoha Regina, Farkas Ákos, Tóth Ákos képviselte iskolánkat.

Zsolnai Balázs alsós korcsoportban I. helyezést ért el a felsősök kategóriájába Farkas Ákos is első lett. Gratulálunk nekik az elért eredményekhez!

 

Hírek a zenei tanszakról

2011. március 2-án rendezték meg Kiskőrösön a területi trombitaversenyt, melyen iskolánk igen sok növendékkel képviselte magát. Csókási Evelin, Zsolnai Balázs, Mészáros Máté, Tóth Ákos, Tóth Bence, Kovács Zsolt, Holo Patrik, Pigniczki Dóra, Mustoha Regina vett részt a megmérettetésen.

Mindenki nagyon szépen, tudásának megfelelően adta elő a kötelező és szabadon választott műveket. A résztvevők mindegyike oklevelet vehetett át, Pigniczki Dórit azonban egy nívó díjjal is jutalmazták produkciójáért.


2011. március 9-én Szentesen a Kortárszenei Versenyen egy XX. századi trombita triót adtak elő Holo Patrik, Pigniczki Dóra és Mustoha Regina. A zsűri a versenyzőket három féle képpen értékelte, volt kiváló és jó minősítés, valamint minden résztvevő kapott oklevelet a részvételért. A csengelei gyerekek "JÓ MINŐSÍTÉST" érdemeltek ki.

Mindkét verseny nagyon jó hangulatban telt. A kőkemény munka mellett jutott idő, fagyizásra, pizzázásra, játékra is. Mindenki jól érezte magát és jövőre is szeretnének részt venni ezeken a rendezvényeken.

 

Félévi bemutató

 

Mint minden évben most is a művészeti iskola diákjai bemutatták az első félév alatt tanultakat. Erre az eseményre 2011. február 3-án került sor a Faluház nagytermében délután két órakor.

Nagy örömünkre szépen megtelt a terem, sokan kíváncsiak voltak gyermekük, unokájuk szereplésére. Az előadás alatt a szülők, nagyszülők nagyon izgultak, de minden fellépőt hatalmas tapssal jutalmaztak meg.

Első műsorszámként a kis színjátszók a Fabulák a rókáról című darabot adták elő. Sokan közülük idén szeptemberben csatlakoztak a csoporthoz, de ez az előadáson egyáltalán nem volt észrevehető, mindenki nagyon magabiztosan, ügyesen játszotta szerepét.

 


Őket az első osztályosok követték, akik a Kerek a káposzta című dalra készített néptáncos koreográfiát táncolták el.

Utánuk hangszeres szólisták léptek a színpadra. Kalmár Gergely tanár úr legkisebb növendékei Varga Viktória és Csáki Roland felváltva játszottak furulyán két-két dalt. Czirok Zoltán tanár úr legkisebbjei furulyán gyermekdalokat adtak elő egymás után, név szerint: Széplaki Vivien, Varga Izabella, Tóth Szabolcs, Széplaki Liza, Katona Petra, Bencsik Diána. Őket szintén furulya muzsika követett, kicsit már komolyabb darabokat játszottak. Széplaki Lili Laczkó Petrával egy Angol kánont, Árvai Kitti és Czirok Zoltán pedig Bach: Részlet a Parasztkantátából című műveket adták elő. Ezek a gyerekek a furulya mellett már ismerkednek a rézfúvós hangszerekkel is. Lantos Réka altfurulyán Czirok Zoltánnak két dal játszott el. Zene után a 7-8. osztályos táncosok latin mixe következett. Ebben a párok cha-cha-chat, szambát és jivet táncoltak.

A következő hangszeres blokkot szintén Kalmár Gergely tanár úr növendékei kezdték, akik trombitán játszottak. Susánszik Zoltán, Zsolnai Balázs, Csókási Evelin, Mészáros Máté két-két darabot játszott. Forgó Judit vadászkürtön már zongorakísérettel adta elő darabjait. Közben a 2. osztályosok már nagy izgalommal várták a színpad előtt szereplésüket, Judit után ők következtek egy foxtrottot láthatott tőlük a közönség.

A műsor előrehaladtával egyre nagyobb gyerekek mutatkoztak be, érezhető volt a tudásbeli különbség. A kisebbeknek és a nézőknek az idősebb növendékek mutatták be, hová lehet eljutni. A két testvér – Tóth Bence tenorkürtön, Tóth Ákos trombitán. – mutatta be tudását. Bence két zongorakíséretes darabot, Ákos pedig Bach: Menüettjét és Haydn: Allemand-ját játszotta. Ezek után már csak zongorakíséretes darabokat hallhattunk Kovács Zsolttól trombitán, Széplaki Szintiától vadászkürtön, Farkas Ákostól szintén vadászkürtön, Holo Patriktól trombitán, Pigniczki Dórától trombitán, Pigniczki Lászlótól trombitán, Mustoha Reginától trombitán, Hegedűs Dórától vadászkürtön, Nagy D. Bencétől vadászkürtön, Kormányos Adriántól tenorkürtön. Zongorán kísért Horváth Lívia tanárnő.

Közben a 3-4. osztályosok szambát, az 5-6. osztályosok polkát táncoltak. Mindkét csoport nagy sikerrel adta elő táncát. A csoportok felkészítő tanára Czirokné Krizsán Zsuzsanna.

 


Az utolsó hangszeres blokkban Tóth Andrea játszott Ritka Noémivel, Muhel Kata, Novák Balázzsal egy-egy trombitaduót és Kis László Kalmár Gergellyel. Tubán két tubaduót. Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy középiskolás növendékeink is részt vettek a bemutatón, gyakoroltak, hogy minél színvonalasabb előadás születhessen

A félévi bemutatót a nagy színjátszósok darabja zárta, Lázár Ervin: Hétfejű tündér című művét állítottak színpadra. A színjátszó csoportok felkészítő tanára Lantosné Horváth Irén volt.

Ezzel a bemutatóval lezártunk egy újabb félévet, de természetesen a munka továbbra is folytatódik, hiszen gyermekeink versenyekre, fesztiválokra készülnek, ahonnan igyekszünk szép eredményekkel hazatérni iskolánk és Csengele hírnevét öregbíteni.


 

Meghívó

A Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói

szeretettel meghívják

Önöket

2011. február 3-án

(csütörtökön)

du. 14 órakor

a Faluház nagytermében tartandó

FÉLÉVI

BEMUTATÓJUKRA

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

 

 

LENGYELORSZÁGI ÚTINAPLÓ

a fúvószenekar és mazsorettcsoport utazásáról


2011.január 13. csütörtök 22 óra: Szakadó esőben várakoztak szülők, gyerekek. Megérkezett a busz, a csomagok elrendezése és az ülőhelyek lefoglalása után, még egy gyors búcsúpuszi apukáknak, anyukáknak, majd irány a lengyelországi Poddebice.


2011. január 14. péntek: Az éjszakát alvással, beszélgetéssel, evéssel, ivással töltöttük, a benzinkutaknál megmozgattuk elgémberedett tagjainkat. Délelőtt 10 órakor érkeztünk Auschwitzba, ahol magyar nyelvű idegenvezetőnk már várt ránk. Fülhallgatókkal felszerelkezve indultunk a világtörténelem egyik legszomorúbb helyszínének megismerésére. Mindenki ( még a legelevenebbek is ) fegyelmezetten, csendben, megdöbbenve, sokan elérzékenyülve járták végig a barakkokat, nézegették a tárlókban kiállított és összegyűjtött használati tárgyakat. Szörnyű volt szembesülni azzal, hogy egykor ezeket emberek viselték. A "túra" Birkenauban (Auschwitz szomszédságában működő táborban ) ért véget. Mindenki lelke egy kicsit elnehezült az itt hallottaktól, és azt hiszem kitörölhetetlen emlék maradt bennünk. Kicsit elcsendesülve folytattuk buszos utunkat tovább végállomásunk felé. Este fél 6-ra értünk Poddembicébe, ahol már nagy szeretettel vártak bennünket. A szállás, egy kollégiumban volt. A 4 fős szobákat hamar elfoglaltuk, belaktuk, majd megvacsoráztunk. Köszöntött bennünket a zenekarvezető és a tűzoltóparancsnok. A felnőttek elmentek egy fogadásra, a fiatalabbak Zsuzsa néni vezetésével esti sétát tettek a városban, bevásároltak az éjjel-nappaliban, majd visszatértek a szállásra, ahol ki előbb, ki később nyugovóra tért.

2011. január 15. szombat: 7 órakor ébresztő. 8 órakor reggeli. Fél 10-kor indulás városnézésre, pénzváltás és vásárlás is szerepelt a délelőtt programjában. Ebéd után pihenő és készülődés. 4 órakor indulás a koncert helyszínére szereplő ruhában, csinosan. Egy rövid közös próba, a lányoknak beöltözés és este 6 órakor elkezdődött a Poddebicei Tűzoltózenekar Újévi koncertje, melyen vendég a Csengelei Fúvószenekar és Mazsorettcsoport. Jó hangulatú, pörgős koncerten vettünk részt, ahol a csengeleiek előadását mindig hatalmas taps kísérte. Az este további részében vacsora, tánc, tánc, buli, bimber következett. Hajnali 2 órakor búcsút intettünk vendéglátóinknak és visszamentünk a szállásunkra aludni.

2011. január 16. vasárnap: Korán volt a 8 órai ébresztő. Nehezen tért mindenki magához, de a reggeli sokat javított az állapotunkon. 10 órakor elindultunk Lódzba városnézésre, ahol a poddembicei alpolgármester mesélt a város történetéről. Megmutatta a szépen felújított városrészeket, majd maradt 1 óránk s vásárlásra, nézelődésre is. 3 órakor már újra a szállásunkon voltunk és ebédeltünk. 5 órakor még egy kis süteményezésre vártak a lengyel zenekarosok.

Búcsúzkodás, ölelkezés, cím és telefonszámcsere után vissza a kollégiumba. 7 - kor vacsora, csomagolás, készülődés.

2011. január 17. hétfő: Hajnali 4 órakor ébresztő, reggeli tea, kávé. Az ennivaló bepakolása után, negyed 6-kor indulás haza. Hosszú és fárasztó utazás után éjjel fél 11-kor érkeztünk a Faluházhoz. Mindenki nagyon elfáradt, de nagyon sok élménnyel és barátságokkal gazdagabban tértünk vissza Csengelére. Sokat fejlődött mindenki nyelvtudása, bátrak voltunk, ismerkedtünk. Ha lehetőségünk lesz rá mindenképpen visszamegyünk.

KÉPEINKET NÉZEGESSÉTEK!!



 

 

CSONGRÁD MEGYEI KISTELEPÜLÉSEK

MŰVÉSZETI ISKOLÁINAK

HANGSZERES VERSENYE

Csengele Önkormányzata és a Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Csongrád megye kistelepülésein (kivéve az 5 nagyváros) működő művészeti iskolák hangszeres növendékei részére versenyt hirdet klasszikus zene kategóriában.

A verseny időpontja: 2011. április 9. (szombat) 900 óra.

Helye: Csengelei Faluház, 6765 Csengele, Felszabadulás u. 25.

A verseny három korcsoportban és több kategóriában (tanszakon) kerül megrendezésre.

Korcsoportok:

-         Az első korcsoportban az általános iskola 5. osztályos tanulói, vagy fiatalabbak vehetnek részt.

-         A második korcsoportban az általános iskola 6-7. osztályos tanulói vehetnek részt.

-         A harmadik korcsoportban az általános iskola 8. osztályos tanulói és középiskolások vehetnek részt.

Tanszakok: zongora, vonós, fúvós, ütőhangszerek, gitár

Kísérethez és zongoristáknak jó minőségű zongorát tudunk biztosítani.

A versenyt szakmai zsűri értékeli (akiket a beérkezett jelentkezések után kérünk fel). A zsűrinek jogában áll egyes korcsoportok és tanszakok összevonása és szétválasztása a jelentkezők létszáma és életkora alapján.

A versenyen két ellentétes karakterű darab előadását kérjük! Az előadott két mű időtartama nem lehet hosszabb:

-         az első korcsoportban 5 percnél,

-         a második korcsoportban 7 percnél,

-         a harmadik korcsoportban 8 percnél.

A mellékelt nevezési lapokat (fénymásolni lehet) legkésőbb 2011. március 10-ig kérjük eljuttatni a következő címre:

Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

6765 Csengele, Felszabadulás u. 25.

Nevezési díjat (1000 Ft/fő) átutalással kérjük befizetni a Csengelei Ifjúsági és Művészeti Alapítvány 57400176-11063441-es számlaszámára, és ennek fénymásolatát a nevezési lappal együtt elküldeni.

Ebédet kb. 700 Ft-os áron tudunk biztosítani. Az igényeket a nevezési lapon kérjük jelezni!

A rendezvény ideje alatt hangszer- és kottakiállítást szervezünk.

Kérem a tisztelt intézményvezetőket, hogy a hangszeres növendékeiket, tanító tanárokat tájékoztassák a verseny kiírásáról!

A versenyről további részletes információt a rendezvény előtt küldünk, a jelentkezések alapján. A találkozóval kapcsolatos esetleges kérdéseiket a 06-30/349 7901-es telefonszámon tehetik fel.

A versenyre jó felkészülést kívánunk a szervezők nevében!

Nevezési lapot itt letöltheti!!

Csengele, 2011. január 4.


Czirok Zoltán

igazgató

 

 

MINDEN KEDVES NÖVENDÉKÜNKNEK, SZÜLEIKNEK,

BARÁTAINKNAK, ISMERŐSEINKNEK


EREDMÉNYEKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

BUÉK ITAL


 

Karácsonyi koncert

Már hagyomány, hogy Karácsony másnapján a művészeti iskola fúvószenekara és mazsorettcsoportjai koncerttel kedveskednek a megjelent közönségnek. Most sem történt ez másként, 2010. decemberében már 9. alkalommal rendezték meg hangversenyüket.

Sánta Ferenc polgármester úr ünnepi köszöntőjében nem feledkezett el arról sem, hogy Csengelén már 1995 óta van művészetoktatás, így a zenekar 15 éves fennállását fogja hamarosan ünnepelni. A zenekarvezetőnek Czirok Zoltánnak és a mazsorettcsoportok művészeti vezetőjének Czirokné Krizsán Zsuzsannának apró ajándékkal köszönte meg munkájukat.

A koncert két indulóval kezdődött, először Hidas Frigyes Repülő indulóját játszotta a zenekar, közben az Ifjúsági Mazsorettcsoport táncolt, majd Lehár Ferenc Szamosmenti indulója következett a Törpikék mazsorettcsoporttal.


A Törpikék Mazsorettcsoport

Ezután a magyar fiú és a cigánylány Anitschka szenvedélyes szerelmi története következett a zene nyelvén: Johan Nijs Anitschka csárdása. Ezt követte a Jászkun induló.

A Gyermek Mazsorettcsoport gépzenére adott elő egy sodró lendületű szambát, Schneider La bonita című számára.

Dizzy Stratford Easy pop suite-ből két tétel hangzott el, az I. tétel melynek címe Ázsia rock, a zenekar előadásában és a III. tétel a Disco frisco, itt már a Gyermek Mazsorettcsoport is közreműködött.

A karácsonyi koncerten a zenekarvezető mindig megköszöni azon zenekari tagok munkáját, akik 10, 15 éve tagjai a zenekarnak. Reméljük ezek a számok növekedni is fognak. Így két 15 éves zenekari tagságát ünneplő fiatalnak adott át ajándékot, Bánhidi Bernadettnek és Vörös Józsefnek, akik a kezdetektől fogva oszlopos tagjai a fúvószenekarnak, valamint Szabó Anitának, aki 10 éve erősíti a zenekari munkát.

A műsor az El bimbo című dallal folytatódott, mely a Rendőrakadémia című filmekben visszatérő sláger. A magyar közönség Kovács Kati előadásában szerethette meg, melynek címe a Sápadt arcú kisgyerek volt.

Az utolsó előtti műsorszám a charleston zeneiségét is magában hordozta. Young Band Dixie Georg Stich műve, közreműködött az Ifjúsági Mazsorettcsoport.

 


Az Ifjúsági Mazsorettcsoport

Utolsó műsorszámként, melyben szintén táncolt az Ifjúsági Mazsorettcsoport, Leonello Casucci Just a gigolo című száma hangzott el, melyet Magyarországon Komár László népszerűsített.

Befejezésül Beethoven Örömódája hangzott el, melyet az általános iskola gyermekkórusa énekelt.

Nincs ünnep torta nélkül, a koncert után a meghívott vendégeknek és gyerekeknek az önkormányzat egy hatalmas csokitortával kedveskedett.

Köszönjük szépen mindenkinek, aki eljött, és a Karácsonyt velünk ünnepelte.

 


"A világ bármely részén élsz és bárki vagy,

Szeretném, hogy légy ma este egy kicsit boldogabb,

Kívánj igazi ünnepet, kívánj igazabb életet,

Ahogy én neked.

 

Kívánd hogy mindaz amit ma éjjel gondoltál

Ugyanúgy igaz legyen holnap s holnapután,

Kívánj igazi ünnepet, kívánj igazabb életet

BÉKÉS KARÁCSONYT MINDENKINEK!"

 

MEGHÍVÓ

A Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

szeretettel meghív minden érdeklődőt

2010. december 26-án 17 órakor

a Faluházban tartandó

KARÁCSONYI KONCERTRE

Fellépnek: a művészeti iskola fúvószenekara és mazsorettcsoportjai

 

MIKULÁS BÁL

2010. december 4-én ismét Mikulás bálat szervezett a csengelei Általános Iskola, melyen a művészeti iskolás növendékek adtak műsort a nagy számban megjelent közönségnek.

A rézfúvós növendékek a csengelei fanfár hangjaival nyitották meg a rendezvényt. Heim Géza igazgató úr köszöntő szavai után ismét fúvószene következett, a Csengelei Fúvószenekar előadásában Lehár: Szamosmenti-indulója, és Dizzy Stradford: Disco frisco című műve hangzott el. Minden évben a nagycsoportos óvodások karácsonyi dalokkal, versekkel szórakoztatják a közönséget. Kontesz Józsefné által vezetett csoport szépen, kifejezően, tisztán énekelve adta elő műsorát.

Az első osztályosok a tánc, a ritmus alatext-align: center;p style=span style=strongp /pjaival ismerkednek egész évben, és most két rövid népdalra adtak elő néptáncos koreográfiát. Következett a country: igazi cowboy lányoknak és fiúknak beöltöztött másodikosok szórakoztatták vidám táncukkal a közönséget. A 3.-4. osztályosok rutinos táncosnak számítanak, ők egy komoly, lassú, méltóságteljes angol keringőt táncoltak. A lányok szép ruhája még fokozta az élményt. A következő csoport nagyon nagy létszáma nem tette lehetővé a szamba sodró lendületét, de így is nagyon szépen megoldották a feladatot, igazi latin hangulatot varázsolva a színpadra és a nézőtérre is. Jenifer Lopez számra adtak elő szambát. Fokozódott még a latin hangulat, egy latin mix következett 7.-8. osztályosok előadásában. A szamba, cha-cha-cha és jive dallamati a közönség már vastapssal kísérte. Meglepetés számként a középiskolások saját kis táncos koreográfiájukat, egy jive-ot adtak elő, amely a kevés próba ellenére is remekül sikerült.

A táncos műsorszámok között a művészeti iskola zenei tanszakának növendékei is szerepeltek. A legkisebb furulyások ez év szeptemberétől muzsikálnak, ezt a tudásukat mutatták meg a közönségnek. Katona Petra, Széplaki Vivien, Bencsik Diána, Varga Izabella, Széplaki Liza, Varga Viktória és Tóth Szabolcs Czirok tanár úr segítségével gyermek dalokat adott elő.

Árvai Kitti, Széplaki Lili és Laczkó Petra szintén furulyán gyermekdalokat adott elő tanárukkal, de ők már a rézfúvós hangszerek rejtelmeivel is ismerkednek a furulyajáték mellett.

Balog Hajnalka és Lantos Réka altfurulyán két kánont mutatott be. A lányok nem akarnak rézfúvós hangszeren muzsikálni, ők inkább furulya tudásukat tökéletesítik már három éve a művészeti iskolában.

Mészáros Máté, Zsolnai Balázs, Susánszki Zoltán és Csókási Evelin felkészítőjükkel Kalmár Gergely tanár úrral karácsonyi dalokat muzsikáltak trombitán.

A műsor végén a Csengelei Ütőegyüttes forró hangulatú latinos ritmusaira tapsolhatott a közönség.

Az általános iskola nyolcadikosai minden évben nyitó tánccal kedveskednek szüleiknek, rokonaiknak, ismerőseiknek. A sodró lendületű bécsi keringőt október óta sajátították el, lelkesen és egyben izgatottan készültek a bemutatóra. Nagy sikert arattak.

A színvonalas pergő műsort jó hangulatú bál követte, amely hajnalig tartott.

A bevételeket az általános iskola diákönkormányzata a gyerekekre fordítja.

 

 

 

LELKES FELKÉSZÜLÉS

A renszeres  és lelkes gyakorlás kezdi meghozni gyümölcsét. A kicsi zenészpalánták megismerkedtek a furulyával és egyre több ismerős gyermekdalt csalogatnak elő belőle. Sokan kaptak az idén már "nagy" hangszert - trombitát,kürtöt stb.-, és ők is nagy izgalommal készülnek az órákra.

A színjátszós növendékek a nyári sikerek után még lelkesebben vetették bele magukat a színészet rejtelmeibe, Inci néni szakértő irányításával egyre bonyolultabb szerepeket sajátítanak el. Nekik is nagy terveik vannak erre a tanévre: tavaszra szeretnék megismételni, vagy még fényesebbre váltani az idén megszerzett díjakat.

A táncosok között is már a tüzes latin és a visszafogott standard táncok lépései terjednek. A legkisebbek itt is gyorsan megszokták a rendszeres munkát. Az 1. osztályosok kicsit sokan vannak, ezért náluk egy kicsit tovább tartott az összecsiszolódás, de most már ők is ügyesek. Az első nagy fellépés az Általános Iskola által rendezett Mikulás bál lesz, hiszen itt mindenki szerepelni fog. Itt kerül sor a már hagyományos nyitó táncra, melyet a nyolcadikosok adnak elő. Ők is nagyon izgulnak már, lelkesen készülnek, izgatottan sajátítják el a lépéseket és nagyon örülnek egy-egy jól sikerült koreográfia részletnek. Itt köszönöm meg azoknak, akik áldozatokat is vállalnak azért, hogy részt vehessenek ebben a produkcióban. Reméljük fellépésükkel nagy örömet okoznak szüleiknek és tanáraiknak, valamit Csengele lakosainak is.

Nagy öröm, hogy kis településünkön olyan színvonalas előadások vannak, amelyek már a régióban is és az országban is elismeréseket, eredményeket érdemeltek ki. Köszönet érte az áldozatos szülőknek, növendékeknek.

ELKEZDŐDÖTT AZ ÚJ TANÉV

A Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézményben is elkezdődött a tanítás szeptember 1-jén. Növendékeink beíratkoztak tanszakainkra, az órabeosztások is megtörténtek, tehát a tanév zavartalanul elindulhatott.

Egy személyi változás történt a tantestületben, Vörös József tanár úr külföldi munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni a további tanítást, így helyette új rézfúvós tanárt alkalmaz az iskola Kalmár Gergely személyében.

Az órabeosztásoknál figyeltünk a már több éve bevált és megszokott gyakorlatra, így a tanítási napok a következőképpen alakulnak:

Czirok Zoltán : kedd - csütörtök - szombat

Czirokné Krizsán Zsuzsanna: kedd - csütörtök - szombat

Gömöri Balázs : hétfő - csütörtök - szombat

Greksa Tibor : páratlan hét hétfő

Horváth Ágnes : páros hét hétfő

Horváth Péter : kedd

Kalmár Gergely: hétfő - péntek- szombat

Lantosné Horváth Irén : hétfő - szerda

Kérjük a szülőket, kísérjék figyelemmel gyermekeik tanulmányi előmenetelét, tartsák a kapcsolatot a főtárgytanárokkal, érdeklődjenek, jöjjenek el az iskolánk rendezvényeire. Figyeljenek oda a tanulók mulasztására is, mikor, hova kérik el, engedik el Őket. Itt a művészeti iskolában is szigorú szabályozások vannak a sokat vagy igazolatlanul mulasztókkal és szüleikkel szemben!!!

Szeretnénk kérni, hogy a gyerekek egyéb más elfoglaltságaikat is próbálják ezekhez az órákhoz alakítani!!!

Fúvós Est

2010. augusztus 21-én második alkalommal rendeztük meg Fúvós Estünket. Tavaly Erdélyből a rétyi fúvószenekar látogatott el hozzánk, idén a Poddebicei Önkéntes Tűzoltó Zenekart hívta meg a művészeti iskola vezetősége Csengelére.

A kisteleki Id. Vándor Rudolf Fúvószenekar keresett lengyel kapcsolatot, így ismerkedett össze a két zenekar egymással. A poddebiceiek augusztusban pár napot Kisteleken vendégeskedtek. Czirok Zoltán, aki a kisteleki fúvószenekar mellett a csengelei fúvószenét is szívén viseli úgy gondolta, hogy velünk csengeleiekkel is megismerteti ezeket a végtelen kedves, vendégszerető embereket, akiknek ráadásul még van egy szakmailag kiváló együttesük is.

A köszöntő beszédek és az együttesek bemutatása után kezdődött a műsor. Elsőként a vendég zenekar egy 30 perces előadással mutatkozott be, majd őket követte a helyi fúvószenekar és mazsorettcsoport műsora.

Nagyon jó hangulat kerekedett mindkét zenekar és a nézők is jól érezték magukat. A műsor után szerény vendéglátás következett, ami később Kisteleken folytatódott tovább. Reméljük a zenekarok kapcsolata tovább erősödik és a későbbiekben is lesz alkalmunk egymás településén vendégszerepelni.

A FÚVÓSZENEKAR ÉS MAZSORETTCSOPORT NYÁRI PROGRAMJA

Június 24-én, csütörtökön délután 17 órakor Próba

Június 27-én, vasárnap déli 13 órakor indulás Mórahalomra

Július 24-én, szombaton Próba, majd utána Kömpöcön Falunapi szereplés

Augusztus 7-én, szombaton Röszkén Falunapi szereplés, előtte megbeszélés szerint Próba

Augusztus 19-én, csütörtökön Próba

Augusztus 21-én, szombaton este Fúvós Est a Faluházban a lengyel Poddebicei zenekar

közreműködésével

VAKÁCIÓ !

Minden növendékünknek és szüleifont-size: medium;span style=knek is

nyugodt, problémáktól mentes nyári szünetet

KÍVÁNUNK.

VIZSGÁK

2010.június 3-án a Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei elméleti és gyakorlati vizsga keretében adtak számot tudásukról. Mindenki nagyon jól felkészült, a tantestület meg volt elégedve a tanulók tudásával, kiállásával.

Tanévzáró ünnepség az általános iskolával közösen 15-én, kedden reggel 8 órakor lesz.

ÚJABB TÁNCOS SIKEREK

2010. május 7-én és 8-án ( pénteken és szombaton ) Szegeden rendezték meg az I. Napfény Minősítő és Koreográfus Versenyt, melyen három csoporttal vettünk részt. Pénteken a Csillagfény és Szivárvány csoport mutatkozott be egy-egy koreográfiával, bécsi keringőt és charlestont mutattak be. A közönség nagy kedvencei lettek a csengelei gyerekek, hatalmas tapssal kísérték egész tánc alatt őket. A zsűri is elégedetten nyilatkozott róluk, csak annyit említettek, hogy a rutin majd  a sok-sok versenyen való szerepléssel kialakul. Szép tartással, szép ruhákban jelentek meg. A 21 induló tánccsoport között mindkét csoportot NÍVÓ III. DÍJJAL jutalmazták oklevéllel és kis szobrocskával együtt.

Csillagfény csoport tagjai és a siker részesei: Turcsán Dóra, Farkas Ákos, Fődi Krisztina, Kormányos Zoltán, Sági Viktória, Sánta Martin, Széplaki Szintia, Kónya Gergő, Forgó Judit, Martus Nikolett, Lantos Réka, Kiss Alexandra, Miklós Zsófia, Gulyás Gabriella, Juhász Nikolett, Baranyi Amíra, Széll Nikolett, Verovszki Kamilla, Budi Blanka, Mihályi Martina, Kerékgyártó Dóra, Molnár Enikő

Szivárvány csoport tagjai: Hegedűs Dóra, Nagy D. Bence, Törköly Vivien, Novák Balázs, Sánta Fanni, Martus Roland, Tóth Mónika, Kormányos Adrián, Susánszki Petra

Szombaton a minősítő versenyen a már több sikert is maga mögött tudó Holdfény csoport lépett parkettra. Először kicsit megilletődötten kezdték a táncukat,de aztán belemelegedtek és végül Őket is hatalmas tapssal jutalmazta a közönség. A zsűri tetszését is elnyerték és a 32 bemutatkozó csoport között EZÜST MINŐSÍTÉST értek el.

A csoport tagjai: Tóth Bettina, Kulcsár Zoltán, Hegedűs Nóra, Csíkos Patrik, Hajagos Henrietta, Vidács Máté, Lantos Vikrória, Losonczi Ádám

Köszönjük a szülők segítségét, akik a csoportok szállításában közreműködtek.

A csoportok felkészítő tanára: Czirokné Krizsán Zsuzsanna

EZÜSTÖSEK A SZÍNJÁTSZÓ CSOPORTOK

Szegeden a Százszorszép Gyermekházban rendezték meg 2010. április 22-23-án (csütörtökön és pénteken ) a XVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Megyei Találkozóját. Ezen részt vett a művészeti iskola Főnix és Napsugár csoportja is. A Főnix csoport felső tagozatos növendékekből áll és Lázár Ervin: Négyszögletű kerek erdő című művéből adtak elő részleteket. A Napsugár csoport a Tündérszép Ilona és Árgyélus című mesét mutatták be.

Mindkét csoport Ezüst minősítést kapott a szakértőkből álló zsűritől. A Főnix csoport még egy ingyenes nyári táborozási lehetőséget is nyert.

A csoportok felkészítő tanára: Lantosné Horváth Irén. Neki is és növendékeinek is GRATULÁLUNK!!

SZOMSZÉDOLTUNK JÁSZSZENTLÁSZLÓN

2010. április 18-án, vasárnap délután Jászszentlászlóra utaztak művészeti csoportjaink, hogy részt vegyenek a kistelepülések között megrendezésre kerülő Kultúrális Szomszédolón. A kezdet kezdetén a Délmagyarország című napilap támogatásával indult ez a rendezvénysorozat, mely most már csak azokon a településeken működik, ahol a szervezők és az önkormányzatok vállalják ennek lebonyolítását. A célja az , hogy a résztvevők megismerjék a másik település kultúráját, az ott folyó művészeti csoportok munkájába bepillantást nyerjenek. Március 28-án már Jászszentlászló bemutatkozott Csengelén, láthattuk furulyásaikat, kórusaikat, néptáncosaikat és népdalkörüket is. Nagy élmény volt minden csengelei számára.

Csengelén nagy előny a művészeti iskola léte és munkája, hiszen a rendszeres munka, a versenyeken való részvétel már gyakorlott fellépőkké változtatja növendékeinket. Részt vett a Főnix színjátszó csoport, a Csengelei Fúvószenekar és Mazsorettcsoport, Forgó Judit és Árvai Kitti versmondók, a Holdfény csoport, a 6. és 8. osztályosok tánccsoportja és az ütőegyüttes. A művészeti iskolások mellett a Csengelei Népdalkör és Citerazenekar is fellépett. Nagy sikert aratott a jól megválasztott, színvonalas műsorunk.

A műsor után a Jászszentlászlóiak pazar vendéglátással - sütivel, szendviccsel, üdítővel - hálálták meg az általunk szolgáltatott élményt. Jól éreztük magunkat. Köszönjük Jászszentlászló!

Csengele címere
Jászszentlászló címere
A TÁNCOSOKNAK IS SIKERÜLT!!!

2010. április 9-én, pénteken rendezték meg Deszken  a Maros Menti Fesztivál néptánc és egyéb tánc kategóriát. Csengeléről a Napfény Mazsorettcsoport és a Holdfény tánccsoport vett részt a versenyen. Zákányszéki, ruzsai, domaszéki, kisteleki csoportokkal kellett összemérni tudásukat. Talán az egyéb tánc kategóriát volt a legnehezebb elbírálni, hiszen különböző stílusokat (disco, hip hop, mazsorett, társastánc, jazz balett) mutattak be a szólisták vagy csoportok.

A fárasztó délután végén mindenki kapott a részvételért egy-egy emléklapot, végül a helyezetteket is felszólították a színpadra. A Holdfény csoport az angol keringő formációjával II. helyezést érdemelt ki!

A mazsorett csoport is kitett magáért, de ezen a délutánon nem emelték ki őket. Hazafelé azonban megálltunk és egy hatalmasat fagyiztunk mindenki örömére! Nagyon szép és eredményes napunk volt.

DÓRI ÉS PATRIK ÚJRA REMEKELT!!!

2010. március 19-én pénteken a Deszki Maros Menti Fesztivál szólóhangszer, kamarazene és népdal éneklés kategóriáját rendezték meg, melyen Pigniczki Dóra és Holo Patrik is indult. Két barokk trombita duót mutattak be, melyet a zsűri III. helyezéssel jutalmazott. Dóri a népdal éneklésben is megmérettette magát, csíki népdalcsokrot adott elő. Ebben a kategóriában nem ért el helyezést.

 

ORSZÁGOS KÜRTVERSENY KISÚJSZÁLLÁSON!!!

Mint arról korábban, nagy örömmel már beszámoltunk, iskolánk két növendéke jutott tovább Kisújszállásra, a X. Országos Kürtverseny döntőjébe. Ez nagyon-nagy dolog, hiszen a művészeti iskola történetében eddig ilyen siker még nem született. Hosszú, fáradságos út vezetett Kisújszállásig. Rengeteg gyakorlás, fellépés segítette a felkészülést, majd a területi válogatóról magabiztosan jutottak az országos versenyre. Farkas Ákos és Nagy D. Bence az ország legjobb kürtösei között szerepelhetett a három napos versenyen. Nagyon szépen helytállva az első tíz között végeztek és Ákos még egy különdíjban is részesült.

A rengeteg munkának, gyakorlásnak meglett az eredménye, hiszen most már országos viszonylatban is számolni kell a csengelei gyerekekkel. Reméljük sok helyen tudják még megmutatni tudásukat, rátermettségüket, és sok szép eredménnyel örvendeztetnek meg minden csengeleit.

KÖSZÖNJÜK NEKIK és felkészítő tanáraiknak, Gömöri Balázsnak és Czirok Zoltánnak, valamint a zongorakísérőnek: Horváth Líviának.!!!

 

 

TÁRSASTÁNCOSOK SZEGEDEN!!!

A szegedi Százszorszép Gyermekház rendezésében, 2010. március 12-13-án, péneken-szombaton, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának tornatermében bonyolították le a Csongrád Megyei Moderntánc Találkozót. A kétnapos rendezvényen főleg szegedi művészeti iskolák, táncegyesületek, táncműhelyek növendékei mutatkoztak be. A színpadi mazsorett, hip-hop, moderntánc, karaktertánc, társastánc kategóriában szereplők között, makói, mórahalmi és csengelei gyerekek táncoltak a szegediek mellett.

A csengeleieket a Holdfény csoport képviselte, akik angol keringőt mutattak be a neves zsűrinek ( Szalay Tamás - Bánnfy Milós, Lyra és Nívó díjas modern táncpedagógus mester és koreográfus, Sziliné Csáki Emília -  táncpedagógus, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége elnökségi tagja ), akik a találkozó végén elismeréssel beszéltek táncukról: A négy pár nagyon szépen betáncolta a rendelkezésükre álló teret, szép volt tartásuk, lábfővezetésük. Csinos ruhájukat, remek zeneválasztásukat is kiemelték a zsűritagok. Elmondták még, hogy látszik a rendszeres, következetes munka és további sok sikert kívántak a csoport munkájához.

A találkozó végén minden csoport megkapta az emléklapot és minden táncosnak a tánctalálkozó emblémájával ellátott bögrével kedveskedtek.

Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, egy nagyon szép szombatot töltöttünk Szegeden.

A négy pár név szerint: Turcsán Dóra-Losonczi Ádám, Hegedűs Nóra-Csíkos Patrik, Tóth Bettina-Kulcsár Zoltán, Hajagos Henrietta-Vidács Máté


 

TROMBITÁSOK SIKERE!!!

A szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont 2010. március 3-án, szerdán 10 órai kezdettel rendezte a már hagyományos megyei Kortárszenei Találkozót. A Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézményt Holo Patrik, Pigniczki Dóra képviselte. A produkciók meghallgatása után a zsűri háromféle értékeléssel jutalmazta a résztvevőket: Emléklap, Jó minősítés és Kiváló minősítés.

Pigniczki Dóra Jó minősítést, Holo Patrik pedig Kiváló minősítést ért el.

Patrikot a zsűri még külön is kiemelte a hangszerjátéka és muzikalitása miatt.

 

 

ISMÉT SZÉP EREDMÉNYEK!!!

Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény és Diákotthon szervezésében került megrendezésre 2010.február 20-án szombaton a Fiatal Művészeti Iskolák Találkozója. Ezen a versenyen Pigniczki Dóra, Holo Patrik, Tóth Ákos, Tóth Bence, Farkas Ákos és Mustoha Regina vett részt.

Holo Patrik Nívó díjat, Farkas Ákos Kiemelt Nívó Díjat Kapott.

A többiek is nagyon szépen adták elő darabjaikat, szépen szerepeltek, ezzel is öregbítették iskolánk hírnevét.

 

 

1%-OT A CSENGELEI GYEREKEKNEK

Kérjük a kedves csengelei lakosokat, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-át a Csengelei Ifjúsági és Művészeti Alapítvány javára ajánlják fel, mellyel hozzájárulnak a művészeti iskolások utaztatásához, táboroztatásához.

Az alapítvány adószáma: 18469109-1-06

Itt szeretnénk megköszönni a tavalyi felajánlásokat, ebből fedeztük a táborozó gyerekek részvételi költségeinek egy részét, és a találkozókra történő utazások költségét. KÖSZÖNJÜK!!!!

 

 

 

FÉLÉVI BEMUTATÓ


2010. február 4-én csütörtökön tartottuk iskolánk félévi bemutatóját, melyen felléptek a színművészeti, táncművészeti és zeneművészeti ágon tanuló  növendékeink. Nagyon szép számú közönség - anyukák, apukák, nagymamák, nagypapák - gyűlt össze a Faluház nagytermében.

Izgalommal készült minden résztvevő, hogy megmutassa mit sajátított el az első félév alatt. A kicsi színjátszóktól láthattuk Tündérszép Ilona és Árgyélus történetét. Nagyon kidolgozott, szépen megvalósított előadás volt. A legkisebb táncosok népi gyermekjátékokat mutattak be, majd utánuk következtek a furulyások - Árvai Kitti, Laczkó Petra, Széplaki Lili. Furulyamuzsikával bűvölték el a közönséget még: Lantos Réka, Martus Nikolett, Forgó Judit, Csókási Evelin, Balog Hajnalka, Mészáros Máté, Susánszki Zoltán és Zsolnai Balázs.Táncosok az Abba együttes Mamma Mia című számára táncoltak a 7-8. osztályosok, a Hungária Szexbomba rumbájára mambót adtak elő a 5-6-osok, angol keringőztek a 3-4-esek és foxtrottot táncoltak az 1-2 osztályos társastáncos növendékek . A zenei tanszak tanulói egymás után szólóban zongorakíséretes műveket játszottak nagy örömöt okozva hallgatóságuknak. Széplaki Szintia, Kovács Zsolt, Szabó Bence, Tóth Ákos, Tóth Bence, Ritka Noémi, Tóth Andrea, Kormányos Adrián, Nagy D. Bence, Hegedűs Dóra, Pigniczki László, Mustoha Regina, Kis László, Holo Patrik, Pigniczki Dóra, Farkas Ákos. Utolsó műsorszámként a Főnix csoport Lázár Ervin: A Négyszögletű kerek erdő című művéből két részletet adott elő: A fájós fogú oroszlán és a Költőverseny  nagy sikert aratott a közönség körében.

Akik végig várták a műsort, azok nagyon jól szórakozhattak. A színvonalas produkciók áttekintést adtak a művészeti iskolában folyó munkáról. Nagy öröm növendékeink és tanáraink számára is, hogy egyre több versenyen, bemutatón érnek el szép helyezést, városi gyerekeket is maguk mögé utasítva.

[színház.gif]

 

 

 

Kürtverseny - TOVÁBBJUTÁS!!!

2010. január 22-én pénteken Szegeden az SZTE- Vántus István Zeneművészeti gyakorló Szakközépiskolában rendezték meg a X. Országos Kürtverseny területi válogatóját, melyen két növendékünk Farkas Ákos és Nagy D. Bence képviselte iskolánkat.

Nagyon nagy öröm, hogy a megszerezhető 60 pontból mindkét gyermek 58 pontot szerzett, így továbbjutottak az országos döntőbe, melyet 2010. március 13-15 között rendeznek KISÚJSZÁLLÁSON.                   Felkészítő tanárok : Czirok Zoltán és Gömöri Balázs. A zongorakísérő ( mint mindig ) Horváth Lívia tanárnő volt.

Gratulálunk mindenkinek!!!

Minden növendékünknek,kedves

szüleiknek,barátainknak,ismerőseinknek,támogatóinknak

Eredményekben Gazdag,Boldog Új Esztendőt

kívánunk!

"a művészeti iskola tantestülete"

KARÁCSONYI KONCERT

2009. december 26-án, szombaton a hagyományos karácsonyi koncert került megrendezésre a Faluházban. Ez a rendezvény most más volt mint a többi, hiszen a Csengelei Fúvószenekar a minősítését kérte, szerették volna tudni, hol helyezkedik el a csoport az ország és a világ fúvószenekarai között. A zenekar értékelését szakértő zsűri végezte. Nagy Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető docense, Dr. Marosi László a Floridai Egyetem zenekari igazgatója, aki a világ minden kontinensén vendégkarmesterként szerepelt már.  Csikota József, a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége WASBE-Tagszervezetének elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának adjunktusa és Fúvószenekarának Karmestere.A műsor első felében az értékelésre váró művek bemutatása következett. A zenekart az est folyamán Czirok Zoltán dirigálta, közreműködött az ifjúsági mazsorettcsoport.

Műsoruk:

1. Charpentier: Präludium

2.Faulwetter: Éljen a Haza!-induló. Előadta a zenekar és  az Ifjúsági Mazsorettcsoport.

3. Balázs Árpád: Négy kép.

4. Beethoven: Részlet a IX. szimfóniából (Örömóda).Ez a részlet az Európai Unió hívatalos himnusza, melyet most Manfred Schneider feldolgozásában hallhattunk.

5. Wolfgang Amadeus Mozart A-dur klarinétötösének a  feldolgozása, melyet Jan De Haan hangszerelésében mutatott be a zenekar. Címe: The Young Amadeus

6. A Dirty Dancing című film betétdala (I’ve had) The Time Of My Life. Közreműködött az Ifjúsági Mazsorettcsoport

7. James D. Ployhar: Soul Trumpets Ismét közreműködött az Ifjúsági Mazsorettcsoport.

Ezután a zsűri visszavonult, hogy értékelje a látottakat és hallottakat. A közönség azonban nem maradt ekkor sem műsorszámok nélkül, csoportjaink kicsit felszabadultabban szórakoztatták a megjelenteket.

A második harmadik osztályos lányok Lehár Ferenc: Lyuk-lyuk indulójára készült koreográfiát mutatták be. Érdekessége volt a produkciónak, hogy sokan egy hónapja kaptak botot először a kezükbe és máris ügyesen bánnak vele.

A negyedik, ötödik osztályos lányok egy igazi forró, latinos hangulatú mazsorettes műsorszámot adtak elő Schneider: La Bonita című szármára. A vérpezsdítő dallamokat remek mozgással kísérték.

Galli János: Régi szép emlékek című indulójára, egy vegyes mazsorettcsoport táncolt, az ifjúsági csoport kibővült hetedik, nyolcadik osztályos lányokkal is. Pár éve hagyomány, hogy ajándéktárggyal kedveskedünk azoknak a tagoknak, akik több éve valamelyik csoportnak.

10 éve zenekari tag: Gurdics Renáta és Gyovai Renáta.

Szintén 10 éves emléket kaptak a következő mazsorettesek: Árvai Cintia, Csáki Klaudia, Csókási Lívia, Kis Szilvia, Király Edit, Nagy Csilla, Novák Krisztina, Papp Csilla, Sándor Orsolya.

Volt még egy ember, akinek köszönettel tartozunk, aki már kilencedik alkalommal vállalta el rendezvényünk háziasszonyának szerepét. Ő Erdélyi Viktória, aki már ugyan nem aktív mazsorettes, de mindig fontosnak tartotta, hogy a művészeti iskola rendezvényein részt vegyen és közreműködésével segítséget nyújtson nekünk. Köszönet érte!

Az ünneplés után Jaromir Vejvodina: Skoda Lasky című műve következett, melyet mindenki csak úgy ismer, Sej haj Rozi. Közreműködött a Gyermek mazsorettcsoport.

Következett a Csengelei Rézfúvós Együttes, melynek vezetője egy hazai lelkes fiatal: Vörös József, aki szeptembertől a művészeti iskola tanára is. Két művet adtak elő. Témájuk a XVI. századi német korálokból származik, melyeket Christián Sprenger átdolgozott. Egy korál fantázia kötetben gyűjtötte össze őket ,amelyből a Lobe den Herren, den machtigen König és a Befiehl du deine Wege című kompozíciót hallhatták.

Befejező szám Salvatore Mauro: Cicciolina-indulója volt. Közreműködött egy vegyes mazsorettcsoport,melyben a gyermek csoportosok közé ifjúsági korosztályú lányok vegyültek.

Mire a műsorszámok végére értünk, a zsűri is meghozta döntését, és Csikota József zsűrielnök a mikrofonhoz lépett. Elmondta, hogy milyen szépen tisztán játszott zenekarunk, az általuk választott műveket nagyon szép stílusban, tudásuknak megfelelően adták elő. ismertette, milyen kategóriában kérheti egy együttes a minősítését ( A,B,C,D,E kategóriában), hány pontot szerezhetnek( 85-95 pont arany,95-100 pont kiemelt arany ). Még méltatta a zenekar munkáját, megköszönte a támogatóknak, hogy lehetővé teszik a művészeti iskola ilyen szintű működését a településen. Miután kellően felcsigázta az érdeklődést és az izgalom már a tetőfokára hágott, közölte az alábbi eredményt:

2009.december 26-án a

Csengelei Fúvószenekar "A" kategóriában

98 ponttal KIEMELT ARANY

minősítést szerzett.

Az eredményt a közönség vastapssal jutalmazta és Czirok Zoltán karnagy úr vehette át az erről szóló oklevelet. A  műsor végén még Dr. Marosi László a Floridai Egyetem zenekari igazgatója is szót kért és méltatta a települést, az itt folyó munkát és saját élményeit osztotta meg a közönséggel. Végezetül az általános iskola növendékei és a zenekar a megszokott karácsonyi dalokat adta elő.

A művészeti iskola nevében szeretnénk itt is megköszönni az önkormányzatnak, Sánta Ferenc polgármester úrnak, az általános iskola tantestületének, Heim Géza igazgató úrnak a segítséget, a támogatást, köszönjük a szülőknek, barátoknak, ismerősöknek, és nem utolsó sorban a gyerekeknek, akik a sokszor feszült, kimerítő próbák után is itt állnak mellettünk és a célok érdekében nagyon sok áldozatot vállalnak. De csak így együtt érdemes és az eredményekért, reméljük tényleg érdemes...KÖSZÖNJÜK!!!!

Berkes Gábor: Boldog karácsonyt!

"Fújhat bármiféle szél, válhat gonosszá a tél, az este békét ígér.

Lassan itt a pillanat, talán ma felenged a fagy az összes jég szív alatt.

Kinn a hóesés minden lábnyomot befed, ahogy a hit a sok sebet.

És a fák felett valahol ott lebeg a halk csengőszó.

Boldog Karácsonyt, kívánjunk Boldog Karácsonyt.

Az ünnep úgy szép, ahogy ránk talált hisz együtt éljük át.

Hát, Boldog Ünnepet! Valóra váló reményeket.

Legyen ma boldog, aki itt lehet.

Boldog Ünnepet."

 

MIKULÁS BÁL

2009. december 5-én ( szombaton ) 18 órakor a csengelei Faluházban került megrendezésre az általános iskolával közösen a hagyományos Mikulás Bál. Nagy izgalom előzte meg a rendezvényt. Óvodások, táncosok, zenészek készültek különböző műsorszámokkal, hogy szórakoztassák a megjelent vendégeket. A műsor a Csengelei Fanfár hangjaival kezdődött, melyet rézfúvós növendékeink adtak elő. Heim Géza általános iskolai igazgató úr köszöntője következett, majd kezdetét vette a műsor.

- A Csengelei Fúvószenekar két indulóval adta meg az alaphangot.

- A nagycsoportos óvodások téli dalokat, verseket adtak elő.

- A legkisebb táncosok gyermekpolkát mutattak be nagy sikerrel.

- A kezdő furulyások (Árvai Kitti, Laczkó Petra, Széplaki Lili ) gyermekdalokat adtak elő.

- Rumba következett, mely a nyár hangulatát idézte. 2-3 osztályosok táncolták.

- Ismét furulyaszó töltötte meg a teret. Balog Hajnalka, Csókási Evelin, Mészáros Máté, Susánszki Zoltán és Zsolnai Balázs szintén gyermekdalokat mutatott be.

- A hetedik osztályosok egy gyönyörű angol keringőt táncoltak mély átéléssel.

- A negyedikesek szambája mindenki vérét felpezsdítette és együtt tapsoltak a zenével.

- A nyolcadikosok a nagysikerű Abba slágerre a Mamma mia -ra táncoltak könnyedén, jókedvűen, visszaadva a zene hangulatát.

- Hip-hop-ot táncoltak, akik a nyári tánctáborban szorgalmasan edzettek és elsajátították ezt a koreográfiát.

- Ismét egy Abba ságerre készült tánc következett: a Dancing Quin. Érdekessége, hogy ezt a legnagyobbak a középiskolából visszajáró táncosaink mutatták be. Muhel Kata, Tóth-Andor Kitti, Csókási Tímea,Papp Ildikó, Novák Balázs, Papp Zoltán, Farkas Péter és Árvai Márk táncolta.

- A műsor utolsó részében az Ütőegyüttes adott elő latinos, táncra, tapsra buzdító számokat. A siker nem is maradt el.

Egy rövid pakolás után következett a nyolcadikosok hagyományos nyitótánca, mely a szülők, hozzátartozók szemébe könnyeket is csalt. Közös tánc után következhetett a báli forgatag. A büfében szendvics, süti várta a kiéhezetteket, jó italokkal öblíthették le ezeket a finom falatokat. Tíz órára a Mikulás is megérkezett és sok-sok tombolatárgyat osztott szét a szerencséseknek. Jó hangulatú, remek bálat sikerült az általános iskola diákönkormányzatának megszervezni.

MEGYEI RÉZFÚVÓS VERSENY

MÓRAHALMON

Sikeres versenyen vagyunk túl. 2009. november 27-én, pénteken a mórahalmi rézfúvós versenyen a következő eredmények születtek.

I.kcs. vadászkürt : I. helyezés és különdíj :Farkas Ákos

Felkészítő tanár: Czirok Zoltán

I.kcs. vadászkürt: III. helyezés :Széplaki Szintia

Felkészítő tanár: Vörös József

II.kcs. trombita: I. helyezés: Holo Patrik

Felkészítő tanár: Czirok Zoltán

III.kcs. vadászkürt: III. helyezés: Nagy D. Bence

Felkészítő tanár: Gömöri Balázs

III.kcs. trombita: III. helyezés: Tóth Andrea és Ritka Noémi

Felkészítő tanár: Gömöri Balázs

Ezenkívül a Csengelei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény felkészítői

különdíjban részesült.

Különdíjat kapott még a zongorakísérő Horváth Lívia tanárnő.

Gratulálunk mindenkinek !!!

 

Két művet adtak elő. Témájuk a XVI. Salvatore Mauro: Cicciolina-indulójafont-size: medium;images/stories/kp 001.jpg/spantext-align: justify;span style=br /font-size: large;strong

/span

Módosítás dátuma: 2013. december 01. vasárnap, 19:15
 

Szavazások

Tetszik az új design?
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Népszerű