Csengelei
Alapfokú
Művészeti
Iskola
2024. március 29. Auguszta
Csengelei Alapfokú Művészeti Iskola
GALÉRIÁK
Tavaszköszöntő bál

Tavaszköszöntő bál

Félévi bemutató 2022.02.09.

Félévi bemutató 2022.02.09.

Félévi bemutató 2021.02.26.

Félévi bemutató 2021.02.26.

http://mafusz.hu/Oktatási Hivatalhttp://www.csengeleiinformaciok.hu/https://www.drama.hu/http://tancpedagogusok.hu/http://www.wasbeeasteurope.hu/https://mtasz.hu/
Művészeti iskola bemutatása

Művészeti Iskola bemutatása

 

Csengelén 1995. szeptemberétől a szegedi HAMMIDO Művészeti Magániskola keretein belül kezdődött meg a művészetoktatás. Zeneművészeti ágon furulya, rézfúvó, táncművészeti ágon néptánc és társastánc, színművészeti ágon színjáték, képző- és iparművészeti ágon grafika, festészet valamint a kézművesség alapjaival ismerkedhettek meg az ide beiratkozó tanulók.

Egyre kedveltebb elfoglaltság lett a gyerekek körében a művészetekkel való ismerkedés, furulyaegyüttest hoztak létre, majd a furulyát folyamatosan felváltották a rézfúvós hangszerek, így rézfúvós együttest is alapítottak.

1996-97-es tanévben rendezték meg az első Falusi Művészeti Iskolák Találkozóját, melyen minden olyan Csongrád megyében működő művészeti iskola részt vehetett, melynek kis településen működő telephelye volt. A művészeti iskolás növendékek rendszeres résztvevői lettek a csengelei Mikulás báli műsornak, a pünkösdi falunapoknak. Folyamatosan részt vettek a Maros Menti Fesztiválon, a Fiatal Művészeti Iskolák Találkozóján, a Százszorszép Gyerekház által szervezett találkozókon, fesztiválokon.

2001. szeptemberétől önállóan Csengelei Alapfokú Művészeti Iskolaként folytatta működését az iskola, fenntartója Czirok Zoltán egyéni vállalkozó lett. Szerkezeti felépítésében egyéb változás nem történt. Az önállóság azt is lehetővé tette, hogy külföldi úton vegyenek részt az iskola tanulói. Erdélyben vendégszerepeltek, Korondon, Szentegyházán és Rétyen. Az önálló iskola új kezdeményezése a Karácsony másnapján megrendezett Karácsonyi Koncert, melyet azóta folyamatosan minden évben megrendeznek.

2004. szeptember 1-től ismét új fenntartói formát választottak, melyet gazdasági okok tettek szükségessé. Az iskola fenntartója a Főnix 2004 Művészetoktatási Alapítvány lett, szerkezetében és nevelő- oktató munkájában változás nem történt. Az iskola tanulói a megszokott versenyekre, találkozókra minden évben eljutottak, külföldi útjuk volt még Horvátországba és Csehországba is.

Iskolatörténetünk eddig eltelt rövid szakaszában is voltak változtatások, amelyeket társadalmunk politikai, gazdasági változásai tettek szükségessé. Reményeink szerint - bármilyen működtetési változásokat is kell még az évek folyamán eszközölni - a lényeg nem fog változni: mindaz a szép, és jó információ, tudás jusson el a csengelei gyerekekhez, amellyel ők többek, gazdagabbak lehetnek, figyelmük az emberi és természeti környezet esztétikumára, szépségére irányulhat.

Mindez a "csoda" azonban nem valósulhatott volna meg, ha nincs Sánta Ferenc polgármester úr, Franczia Jenőné jegyző, a képviselőtestület, Heim Géza igazgató úr és a tantestület, akik mindent megtettek azért, hogy a művészetoktatás zökkenőmentesen működjön.

A település vezetése megváltozott, de az új polgármester, Kormányos Sándor, valamint a képviselőtestület ugyanolyan büszkeséggel, támogatással áll a művészetoktatás mellett, mint elődeik. Longa Istvánné igazgatónővel és a pedagóguskollégákkal szoros együttműködést ápol a művészeti iskola . 

 


Mikulás báli nyitótánc 1995-ben (fofó: Csókási Zoltánné)


A Művészeti Iskola bemutatkozó kiállítása 1997-ben (fotó: Lantos István)


A furulyakar 1997-ben (fotó: Nacsa Jánosné)


A kerámia szakkör kiállítása 1998-ban (fotó: Lantos István)


A balástyai szomszédolón 2001-ben




A fúvószenekar és a majorett csoport az első Karácsonyi koncerten
(fotó: Nacsa Jánosné)


A kis színjátszók Röszkén (fotó: Nacs Jánosné)